març 29, 2011
8966 Views
6 0

Què és la proporció Àurea? I els números Fibonacci?

Written by

Els números de Fibonacci són una successió infinita de números naturals on s’aconsegueix el número següent a partir de la suma dels dos anteriors  0,1,1,2,3,5,8,13, 21, 34, 55, 89, 144, 233 …

Aquest números apareixen en diferents àrees, proporcions, en les persones es poden trobar proporcions en varies relacions de l’anatomia del cos humà.  Alguns exemples en la naturalesa que segueixen com a patró aquesta sèrie de números són: la reproducció de conills, la relació entre abelles mascle i abelles femelles en un rusc, el número d’arbres en un bosc natural, els pètals de les flors, la nervadura en les fulles d’un tall, la relació entre el gruix de les rames principals i el tronc d’un arbre, la distància d’espirals en un pinya, com en un cargol o qualsevol cefalòpode, la posició de les fulles en una planta segueixen l’espiral, o fins i tot els cristalls en la pirita, infinites relacions..

cargol fibonacci

Si construïm blocs on la longitud de costat sigui números de Fibonacci s’obté un dibuix semblant a aquest rectangle auri.

Rectangle Auri

Rectangle Auri

El número auri o d’or es representa per la lletra grega φ (fi) (en minúscula) o Φ (fi) (en majúscula). És una número algebraic irracional (decimal infinit no periòdic) que posseeix  múltiples propietats. Aquesta proporció es troba en alguna figures geomètriques com en la naturalesa.

Proporció aurea

Proporció aurea

En l’art (arquitectura, quadres, fotografies) és molt usual utilitzar aquestes proporcions pels artistes.

Arquitectura Fibonacci

Article Categories:
Curiositats

Comments are closed.