març 28, 2010
3946 Views
Comentaris tancats a 30 voltes al sol
4 0

30 voltes al sol

Written by

Amb quasi la trentena de voltes donades a l’astre rei (curiosa forma de dir l’edat)  ja m’he decidit a redactar d’una vegada el primer text, espero que molts en vindran!

Aquesta nit s’ha produit un d’aquests fets artificials: el canvi d’horari, les dues han passat ha ser les tres de la matinada.

El canvi d’hora es produeix dues vegades l’any amb l’objectiu d’estalvi d’energia, encara que no queda clar si serveix de molt si no s’acompanya d’altres hàbits… Aquesta mesura es va adoptar durant la Primera Guerra Mundial. Es realitza l’últim diumenge de març i d’octubre.

És evident que fets reals  acompanyen aquest artifici: l’equinocci i el solstici.

L’equinocci, que prové del llatí i significa “nit igual”, es produeix dues vegades a l’any quan el sol creua l’equador celest, això implica que la nit i el dia ténen la mateixa duració en tot el món (excepte en els pols, per portar la contraria…?).

Així al voltant del 21 de març es troba l’equinocci vernal o de primavera (punt Àries) i el 23 de setembre apareix l’equinocci de tardor (punt Libra).

En canvi, els solstici és quan el sol aconsegueix la màxima declinació (distància angular) respecte l’equador celest.

Això també influeix en el canvi d’estacions. El solstici d’estiu, al voltant del 21 de juny, marca el pas de la primavera a l’estiu, així com el solstici d’hivern, sobre el 22 de desembre, marca el pas de la tardor a l’hivern.

A part dels fets artificials i els reals apareixen com no podia d’altra forma, els fets místics (o religiosos)… Aquests esdeveniments eren festes paganes i ara són també celebracions en les religions: en el solstici d’hivern, quan neix el sol de nou, neixen també totes les deitats (Nadal); el solstici d’estiu es fan fogueres (Sant Joan) com es fan fogueres o falles per l’equinocci primaveral (Sant Josep), queda l’equinocci de tardor on apareix les Mare de Déu trobades…

En fi sorprenent, oi?

Article Categories:
Curiositats

Comments are closed.