juny 2, 2012
4586 Views
4 0

L’Alfa i l’Omega de Torredembarra

Written by

L’Alfa i l’Omega de Torredembarra és un escultura  de ferro al mar Mediterrani de Torredembarra, Tarragona. L’escultor de l’obra és Rafael Bartolozzi (fou alcalde de Vespella de Gaià). Aquest escultor i pintor la va construir l’any 1999 i la va titular “Alfa i Omega. Principi marí”.

Alfa i Omega de Torredembarra

En la Platja de Baix a Mar, es on es pot observar l’escultura que s’alça dintre de l’aigua. Es troba damunt la base de formigó situada dins el mar i que servia per traginar les barques de pesca.

Història de l’Alfa i l’Omega de Torredembarra

Abans, la base de formigó es coneixia com el “Bloc”. En el “Bloc” hi havia una torreta de ferro triangular.

Amb l’abandonament definitiu de la platja per part dels pescadors. I les poques embarcacions que restaven ja no es necessitava el “Bloc” per varar.

Tot feia pensar que un dels símbols de Baix a Mar, desapareixeria inexorablement. La cosa no va anar així, i avui en dia, la base de ciment està restaurada i a sobre s’hi aixeca l’escultura de ferro que s’ha convertit en un del símbols de Baix a Mar.

L’escultura de ferro “Alfa i Omega” es va construir a l’empresa privada Schwartz- Hautmont Construcciones Metálicas S.A. de Vila- Seca, especialitzada en la fabricació́ i muntatge d’estructures metàl·liques, calderes i unitats modulars.

L’obra es va inaugurar en la jornada commemorativa dels 20 anys d’ajuntaments democràtics. Va tenir lloc el 10 d ’abril de l’any 1999.

Curiositats de l’Alba i l’Omega

L’escultura de ferro Alfa i Omega de Torredembarra té 12 m d’alçada i un pes de 12 tones. 

L’obra unifica les dues lletres de l’alfabet grec: una enorme alfa Α (lletra inicial d’Ajuntament) sosté una omega Ω, lletra  final de l’abecedari grec. Es diu que representa la finalitat d’un objectiu, per exemple, “la democràcia municipal”. També s’interpreta com que unides les lletres Alfa i Omega evoquen una imatge de  figura humana amb els cabells al vent. Altres  interpretacions indiquen que “L’alfa és la primera lletra de la paraula “ajuntament”, i l’omega representa el  final i simbolitza el futur”. L’escultura està rematada per una mena de tires onejants, “que l’humanitzen”.

Cal dir que l’escultura , segons la premsa local, estava pressupostada amb 4,5 milions de pessetes, dels quals l’Ajuntament de Torredembarra n’havia d’aportar 2. La resta del  finançament anava a càrrec de:

  • L’Associació́ Catalana de Municipis
  • La Generalitat
  • Les diputacions de Tarragona i Lleida

En aquest mateix indret hi ha l’Antina. Un magnífic paisatge submarí que està format per tres barres de roca. A diferents distàncies s’alcen paral·leles a la línia de costa en direcció nord-est. Aquí es poden practicar diverses activitats de lleure i esports.

Imatge de l’Alfa i l’Omega de Torredembarra

On s’ubica l’Alfa i l’Omega de Torredembarra

Alfa Omega Torredembarra

Article Tags:
·
Article Categories:
Curiositats

Comments to L’Alfa i l’Omega de Torredembarra