juny 29, 2016
1833 Views
14 0

Angkor Wat, Siem Reap, Cambodja

Written by

El temple d’Angkor Wat, Siem Reap, Cambodja, és el més famós i imponent d’Angkor. És considerat l’edifici religiós més gran del món. Fou construït al segle XII i les seves dimensions són colossals.  Al 1992 fou declarat per la UNESCO Patrimoni de la Humanitat.

La paraula “Angkor” ve del cambodjà Nokor ( នគរ ) que significa “capital“, mentre que “Wat” és d’origen jemer i es tradueix com “temple“.

Els seus murs exteriors fan més d’un quilòmetre de llarg. Aquest estan decorats amb rics baix relleus que relaten batalles i altres proeses de l’Imperi Jemer, protegits per un gran fossat d’aigua. Les parets interiors tenen les famoses apsares tallades, figures que representen a ninfes aquàtiques de la mitologia hindú.

Angkor Wat, mausoleu i temple hinduïsta

Angkor Wat fou el centre polític, econòmic i religiós de l’imperi cambodjà en el que arribaren a viure-hi mig milió de persones. Fou el major assentament preindustrial de la història. Al segle XVI els temples d’Angkor fores abandonats, els motius encara avui es desconeixen. S’apunta a les guerres com a principal motiu de la seva desparició.

Avui es considera que Angkor Wat és un mausoleu per guardar les cendres del Rei Suyavarman II (1112-1152 dC). Però Angkor Wat és un temple hinduïsta, en honor, inicialment, al Déu indi Vishnu.

Arquitectura d’Angkor Wat

És un temple de tres pisos rectangulars concèntrics d’altura creixent i comunicat per galeries. A l’interior s’hi eleven cinc torres en forma de lotus, la central assolint els 42m d’altura sobre el santuari i 65m sobre el nivell del terra.

A diferència de la majoria dels temples Khmer, la cara principal dels quals està orientada a l’est. A Angkor Wat l’entrada principal i les cares més importants estan orientades a l’oest. Normalment l’entrada oest està reservada a les tombes i no als temples.

La torre central estava considerada la casa dels déus i avui és el santuari budista. Té mateixa alçada que la Catedral de Notre Dame a Paris.

Els baix relleus de les galeries s’han de llegir en el sentit horari. Comencen just al mur dret de l’entrada del temple.

En el segon nivell hi ha una col·lecció de més de 1.500 apsares o dansaires celestials. Aquestes mostren estils de pentinat exòtics i expressions misterioses, cada dansaire és únic.

El tercer nivell actua com a base de les cinc torres. Durant el regne de Suryavaman II únicament el capellà de més rang i el rei podien visitar-lo.

Les torres el tercer nivell representen els 5 pics de Mt. Meru. Se situa en el centre de l’univers, d’acord amb les creences hindús i budistes.

Bakan, el nucli d’Angkor Wat

El temple central, el nucli d’Angkor Wat rep el nom de Bakan. Tot i que els recintes són concèntrics no són totalment simètrics. Una galeria connecta perpendicularment les tres galeries pel seu punt mig, creant una estructura cruciforme denominada Preah Poan. Entre aquestes galeries hi ha quatre fosses, originalment inundades i utilitzades amb finalitats rituals. En segles posteriors aquesta zona adquirí especial relevància tot emmagatzemant moltes estàtues de buda, pel que s’anomenà “galeria dels mil budes”, la majoria de les estàtues saquejades o retirades per seguretat a principis dels anys 70. S’hi accedeix a través d’unes escales empinades que, segons la iconografia hindú simbolitzen l’ascens a la muntanya dels déus.

Pràcticament tota la superfície del temple està ornamentada. En les zones on no hi ha baix relleus hi ha adornaments arquitectònics o geomètrics complexes.

Imatges d’Angkor Wat

Angkor Wat, Cambodja Angkor Wat, Cambodja Angkor Wat, Cambodja Angkor Wat, Cambodja Angkor Wat, Cambodja Angkor Wat, Cambodja Angkor Wat, Cambodja Angkor Wat, Cambodja Angkor Wat, Cambodja Angkor Wat, Cambodja

On s’ubica Angkor Wat, Siem Reap, Cambodja?

Article Categories:
Visita

Comments are closed.