oct. 16, 2016
19317 Views
26 4

L’Auca del senyor Esteve

Written by

L’auca del senyor Esteve és una novel·la de l’artista modernista Santiago Rusiñol publicada el 1907. Està formada per 27 capítols o fragments. És el resultat de la fusió del quadre de costums del segle XIX i de l’auca. El 1917, la mateixa obra s’estrena com a comèdia.

L’auca del senyor Esteve

A “l’auca del Senyor EsteveSantiago Rusiñol fa un retrat de la petita burgesia barcelonina, encarnada en una família de botiguers, propietaris de la merceria La Puntual, fundada l’any 1830. Aquesta petita burgesia no evoluciona durant tres generacions:

 • La del fundador de La Puntual
 • El seu fill
 • El seu nét (que és el senyor Esteve que dóna títol a la novel·la)

Fins que el besnét de la saga i fill del protagonista, en Ramonet, s’enfronta al seu destí i vol renunciar a continuar amb la tradició familiar. La Barcelona descrita per Rusiñol és la Barcelona dels botiguers del barri de la Ribera, amb el seu pragmatisme (el “ser pràctic”), el seu català col·loquial i la seva dèria per l’estalvi i per evitar el “gasto” superflu.

L’obra es va publicar el 1907 i en paral·lel es va publicar l’auca que l’acompanyava:

 • 27 dibuixos d’en Ramon Casas
 • 27 rodolins d’en Gabriel Alomar

Una reproducció de l’auca es pot veure al carrer Petritxol.

La descripció que fa de la realitat menestral li proporcionà la forma que l’acostà al costumisme.

Aquesta novel·la permeté a Rusiñol exposar i defensar sintèticament la nova orientació i concepció de les relacions artista-societat que va sorgir durant el modernisme.

Estructura i argument de l’auca del senyor Esteve

Els 27 capítols de la novel·la s’estructuren en 3 parts:

 • La primera descriu el naixement, la infantesa, l’aprenentatge i el casament de l’Estevet. Tot en el marc de la fundació i engrandiment del negoci. Transcorre en 12 capítols.
 • La segona ens presenta l’Esteve com a model de botiguer. I és en aquest ambient de prosperitat que esclata el conflicte amb Ramonet. El fill que vol ser artista i no vol heretar el negoci. Transcorre en 8 capítols, el ritme de l’obra guanya en intensitat.
 • La tercera part és la reconciliació entre l’artista i la classe social a la qual pertany. Transcorre en 7 capítols.

Tema principal de l’auca del senyor Esteve

L’auca del senyor Esteve és una obra modernista, en la qual es poden veure reflectits tots els valors de la societat d’aquella època. L’eix temàtic és l’enfrontament entre l’artista i la societat, problemàtica que visqué el mateix autor.

El missatge de Rusiñol a propòsit de les relacions artista-societat és molt clar: el reconeixement recíproc. D’una banda, l’artista (Ramon) ha d’agrair el suport econòmic de la pròpia classe social. De l’altra, el reconeixement crític i conscient de la burgesia (senyor Esteve) d’estar mancada d’una dimensió espiritual, però també d’haver sabut crear les condicions materials per les quals pot florir l’Art professionalment.

La importància històrica d’aquesta obra no rau en el fet que pugui ser més o menys autobiogràfica. El fet és que Rusiñol ha sabut esquematitzar i essencialitzar la funció històrica d’una classe social, la burgesia, en el seu moment més àlgid. El lector pot descobrir una sèrie de valors al voltant de la figura del senyor Esteve que al llarg del s. XIX van configurar la filosofia del sentit comú que aquest personatge encarna:

 • Seny
 • Mesura
 • Ordre
 • Honradesa
 • Puntualitat
 • Perseverança

El senyor Esteve esdevé símbol de la classe a la qual pertany, la burgesia catalana, de la mateixa manera que Ramonet esdevé símbol de l’artista modernista.

Article Tags:
·
Article Categories:
Cultura

Comments are closed.