abr. 15, 2017
1072 Views
22 0

Les Bardenas Reales

Written by

Les Bardenas Reales de Navarra (en euskera Nafarroako Errege Bardeak) són un paisatge natural semidesèrtic de 41.845 hectàrees. S’estén pel sud-est de Navarra i tres localitats aragoneses.

Des de l’any 1999 estan protegides en la seva major part, i el 7 de novembre de 2000 el conjunt fou declarat reserva de la Biosfera.

Les Bardenas Reales

En les Bardelnas Reales hi trobem:

  • La Bardena Blanca: la zona central del territori i la més desèrtica.
  • La Bardena Negra: a la part oriental-meridional, limitant amb l’Aragó, i té aquest nom perquè està coberta de vegetació.
  • El Pla: un altiplà d’uns 100m d’altura.

El clima és desèrtic fred amb precipitacions escasses acumulades sobretot a la tardor, que cauen de forma torrencial.

El sòl està format per materials del terciari continental i del quaternari, associat a tensions de formació dels Pirineus i la serralada Ibèrica.

La tramuntana (o “cierzo” que en diuen) és característic i ha contribuït en gran mesura a l’erosió del terreny.

Els seus sòls estan formats d’argiles, guixos i arenisques, que han estat erosionades per l’aigua i el vent, creant formes sorprenents entre les que destaquen els barrancs, els altiplans d’estructura tabular i els pics solitaris, anomenats “cabezos”.

La seva vegetació és molt escassa i les múltiples corrents d’aigua que surquen el territori tenen un cabal marcadament irregular, mantenint-se secs la major part de l’any. L’altitud oscil·la entre els 280 i els 659 metres.

Imatges de les Bardenas Reales

On s’ubiquen les Bardenas Reales?

I de propina unes imatges de l’hotel que vam visitar (per fora), per recollir a unes acompanyants en el tour per les Bardenas Reales: Hotel Aire de Bardenas. Ha guanyat premis d’arquitectura i atrau per les habitacions esfèriques transparents… de nit pots veure les estrelles des del llit!

Hotel Aire de Bardenas

Article Categories:
Visita

Deixa un comentari