jul. 12, 2017
2422 Views
50 0

Brú na Bóinne conjunt megalític d’Irlanda

Written by

Brú na Bóinne (literalment, “palau del Boyne” en gaèlic irlandès) és un conjunt megalític d’Irlanda situat al comtat de Meath. Es tracta del més important conjunt prehistòric megalític d’Europa. Està dotat d’un gran nombre de monuments amb funcions socials, econòmiques, religioses i funeràries. La seva antiguitat ha estat datada en uns 6.000 anys, així doncs, és anterior a Stonehenge en uns 1.000 anys. Inscrit a la llista del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO des del 1993.

Brú na Bóinne conjunt prehistòric megalític d’Irlanda

Es localitza a uns 50 quilòmetres al nord de Dublín, a la riba septentrional del riu Boyne. A la costa Est d’Irlanda, el complex prehistòric també es coneix com la Vall Boyne. Va ser construïda per enterrar els membres més rellevants de la societat tribal.

La zona comprèn tres jaciments arqueològics diferenciats:

  • Newgrange
  • Knowth
  • Dowth

Tot el recinte només es pot visitar des del centre de visitants del complex. La visita és guiada.

Newgrange

És el més conegut dels tres, és la imatge de portada d’aquesta entrada. Es tracta d’un túmul pla de 80 metres de diàmetre i 13 metres d’altura. Dins del túmul, s’hi troba una tomba de corredor neolítica. El 21 de desembre, en el solstici vernal, hi entra el primer raig de llum de l’any en els seus passadissos interiors.

Dins hi ha, moltes pedres gravades. En destaca una pedra, de dins de la sala principal, amb un gravat de 3 espirals juntes, tot un símbol.

Knowth

Situat al nord-oest de Newgrange, es va construir en la mateixa època que aquest. Si bé és menys conegut que Newgrange, el supera en mida i importància arqueològica.

Dowth

El tercer túmul és similar a Newgrange en mida, tot i que és una mica més alt que aquest. Està bastant deteriorat, per la qual cosa actualment es manté tancat al públic.

Imatge de Brú na Bóinne

On s’ubica el túmul de Newgrange de Brú na Bóinne?

 

Article Categories:
Visita

Comments to Brú na Bóinne conjunt megalític d’Irlanda