des. 18, 2016
2464 Views
25 0

El Cagatió amb la família

Written by

El Cagatió o tió de Nadal és una tradició catalana com el Caganer, un personatge imprescindible a Catalunya per les festes del solstici d’hivern. Antigament no era una altra cosa que el tronc que cremava a la llar pel foc a terra. Un tronc que, al cremar, donava béns tan preciosos com la calor i la llum.

A dia d’avui el Cagatió solen portar una barretina, tenen una cara somrient i molt sovint també dues potes davanteres. A Catalunya es tradició celebrar el cagatió amb la família que té nens doncs és una mena de Santa Claus. El seu objectiu és donar regals als de la casa. Sempre ha repartit (cagat) dolços però, a dia d’avui, el Cagatió reparteix regals de tot tipus.

El cagatió amb la família, la història

El Cagatió és un tronc màgic que un dia proper a la vigília de Nadal, sobre el 8 de desembre. Arriba a casa trucant a la porta, els més menuts són qui solen obrir la porta il·lusionats. A partir de llavors cal cuidar-lo:

  • Tapar-lo amb una gran manta perquè no passi fred. Quan més gran sigui la manta, més gran podrà contenir.
  • Donar-li de menjar fins al dia 24 a la nit, moment en què es “caga el Tió de Nadal“. Quan més menjar, més regals repartirà (cagarà).

Tradicionalment es posa el Cagatió a la cuina o al menjador prop del foc, si es té. Per menjar se li dóna pa sec, garrofes, peles de taronja o de mandarines, o altres fruites. Actualment, hi ha qui li dóna altres coses més riques com xocolata. També cal donar-li aigua per beure. Gràcies a les cures, el Cagatió podrà “cagar” els regals.

El Cagatió de les imatges me l’ha regalat la meva germana, una creativitat seva “ArTxell“. És un Cagatió fet a mà amb “goma eva” sobre un potet de vidre, oculta uns “congitos”, boníssim i irressistible!

En aquesta imatge, el germà i la germana.

Germans Rodés Cirera

Article Tags:
· ·
Article Categories:
Cultura · Curiositats

Comments to El Cagatió amb la família