La Calçada del Gegant d’Irlanda del Nord (Giant’s Causeway, en anglès) és un conjunt d’unes 40.000 columnes basàltiques entrellaçades. És el resultat d’una erupció volcànica ocorreguda fa 60 milions d’anys. Està situada a la costa nord-est d’Irlanda, a uns 3 km al nord de Bushmills, al comtat d’Antrim. El 1986, va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
La Calçada del Gegant, Irlanda del Nord
Les columnes de la calçada formen passeres que surten dels peus dels penya-segats. Es dirigeixen mar endins i desapareixen sota l’aigua. La majoria de les columnes són hexagonals, però n’hi ha amb quatre, cinc, set i vuit costats. Les més altes tenen una alçada de 12 metres i la lava solidificada que hi ha als penya-segats arriba a tenir un gruix de 28 metres.
La llegenda de la Calçada del Gegant
Hi han varies versions de la llegenda.
Una primera versió narra així:
- La llegenda explica que el gegant Fionn mac Cumhaill (Finn McCool, en anglès) va construir la calçada per creuar cap a Escòcia. I així lluitar contra el seu homòleg escocès Benandonner.
Una versió de la llegenda conta que Fionn mac Cumhaill es va adormir abans de creuar el pont. Com que no arribava, Benandonner, que era molt més gran que ell, va decidir venir a buscar-lo. Per tal de protegir Fionn, la seva muller Oonagh el va abrigar amb una manta mentre dormia. I va fingir que es tractava del fill de Fionn.
Una variant de la llegenda diu que Fionn va fugir en veure l’enorme grandària de Benandonner. I va demanar a la seva muller que el disfressés com si fos un nadó.
En ambdues versions, quan Benandonner va descobrir la grandària del “nen”, va imaginar-se que Fionn, el pare d’una criatura tan gran, havia de ser realment gegantesc, de manera que va fugir terriblement espantat. I va destruir la calçada perquè Fionn no pogués seguir-lo.
Una altra variació del conte diu:
- La geganta irlandesa Oonagh va pintar una pedra per fer-la semblar un filet de carn i li va donar al gegant escocès Benandonner. Mentre que al “nen” (Fionn) li donava un filet normal. Quan Benandonner va veure la facilitat amb què el nen es menjava el tall de carn, va arrencar a córrer, i destruí també la calçada.
La llegenda de la calçada es corrobora geològicament pel fet que hi existeixen formacions basàltiques similars (creades per la mateixa erupció volcànica) en un lloc anomenat la cova de Fingal a l’illa escocesa de Staffa.
Imatges de la La Calçada del Gegant d’Irlanda del Nord
Imatge 360º de la Calçada del Gegant d’Irlanda del Nord
Giant’s Causeway 360º
On s’ubica la Calçada del Gegant d’Irlanda del Nord?
Bonus
Per Irlanda del Nord també és interessant visitar un pont i uns arbres.