oct. 8, 2017
2641 Views
79 0

El Can Negre modernisme Jujol a Sant Joan Despí

Written by

El Can Negre és una obra del modernime de l’arquitecte Josep Maria Jujol i Gibert a Sant Joan Despí, Barcelona. En origen és una masia transformada per l’arquitecte modernista entre 1915 i 1930. És una obra declarada bé cultural d’interès nacional.

El Can Negre modernisme Jujol a Sant Joan Despí

La masia fou propietat de la família Negre, el seu propietari en Pere Negre, d’aquí prové el nom “Can Negre”. En Pere Negre, de professió advocat, fou qui va demanar a l’arquitecte moderniste Josep Maria Jujol realitzar la reforma. Aquesta va durar 15 anys perquè es pagava amb els guanys de la vinya de la masia.

Exterior

La façana principal és l’element més rellevant. Està coronada per línies ondulants a l’estil de les façanes barroques, amb un component d’asimetria que no trenca l’harmonia del conjunt. Es varen conservar les obertures originals de la façana, però amb un nou estil, dissenyant la tribuna principal amb la forma d’un sorprenent carruatge. Una orla ressegueix el perfil sinuós de la part superior, amb 5 medallons que formen la inscripció Ave gratia plena dominus tecum. La decoració combina diferents elements com:

  • Esgrafiat
  • Trencadís
  • Fusta
  • Ferro
  • Guix.

També es conserva, a l’exterior, un ocell de ferro forjat que formava part de la reixa que tancava el jardí.

Interior

Tota la casa guarda una perfecta unitat estilística. A l’interior hi destaca l’escala d’accés al primer pis, rematada amb la cúpula helicoïdal de planta octagonal. Des de l’escala es pot veure un plafó al sostre format per triangles, pintat de color blau i blanc, presidit per un àngel.

La casa té una petita capella d’estil barroc de planta el·líptica. La seva decoració es mostra en colors blau, blanc, vermell i daurat, amb una destacable làmpada de forja. Una altra dependència interessant és el menjador.

L’element central que aglutina l’atenció de l’observador és sens dubte la tribuna. Aquesta tribuna que queda a sobre d’una nova porta centrada a l’edifici. Tant en la seva forma exterior com en la solució interior, amb dues banquetes a ambdós costats, recorda una carrossa coberta amb una cúpula i rematada per l’escultura d’un ocell alimentant les seves cries que encara romanen al niu. Simètricament col·locades, unes petites tribunes arrodonides donen llum a les habitacions principals i, entre elles, un esgrafiat de senzilles línies i gran vistositat combina els dos únics colors de la façana: un ocre vermellós i el blanc trencat.

Imatges del Can Negre modernisme Jujol a Sant Joan Despí

Imatges 360º del Can Negre modernisme Jujol a Sant Joan Despí

Exterior del Can Negre

Interior de la capella del Can Negre

Més imatges 360º del Can Negre

Imatge 360º Can Negre de la Tribuna o el carruatge des de l’interior

Imatges 360º Can Negre de l’escala interior

Imatge 360º Can Negre de la Sala dels ocells

Imatge 360º Can Negre des de l’exterior

On s’ubica el Can Negre modernisme Jujol a Sant Joan Despí?

El Can Negre, actual centre Jujol, es troba a la Plaça Catalunya s/n de Sant Joan Despí, Barcelona.

Article Categories:
Visita

Deixa un comentari