Set 20, 2015
1452 Views
8 0

La Casa Milà, La Pedrera, Barcelona

Written by

Una visita imprescindible del centre de Barcelona és el temple de La Pedrera.

Es diu que aquesta és la culminació de l’obra de Gaudí. La Casa Milà, coneguda popularment per “La Pedrera” és la natura feta edifici. Una gran onada petrificada. Un conjunt de formes orgàniques, atàviques. Poema petri, escultura gegant, única i irrepetible… Ha estat descrita amb milers d’adjectius i ha suggerit múltiples interpretacions. I és que la inesgotable capacitat creativa de Gaudí assoleix la màxima expressió en aquest edifici de l’Eixample barceloní, que l’industrial Pere Milà i la seva esposa, Roser Segimón, van encarregar-li per destinar-la a residència familiar i pisos de lloguer.

Coneguda pel seu feréstec aspecte exterior, semblant a una pedrera de cel obert, sinuosa i amb formes extretes de la natura, consta de dos blocs d’habitatges, intercomunicats per patis interiors i amb façana comuna.

La Pedrera fou la darrera obra civil de Gaudí, als 54 anys, i va suposar una ruptura amb els esquemes del seu temps. L’edifici fou declarat Bé Cultural del Patrimoni Mundial de la UNESCO el 1984 pel seu valor universal excepcional.

Les façanes dels patis són un autèntic espectacle de formes, llum i colors. El color l’aporten les pintures murals que els decores, amb motius principalment florals, que també es troben als sostres i a les parets laterals dels dos vestíbuls d’accés i escala principal, amb diverses escenes de referències mitològiques i detalls policroms.

El terrat és una coberta insòlita i carregada de força artística que no té res a veure amb l’arquitectura del seu temps. De perfil sinuós, seguint la forma i ritme de la façana principal se situen els diferents elements: badalots o caixes d’escala, torres de ventilació i xemeneies. De formes dinàmiques i simbòliques de lliure interpretació, es correspon amb una funció utilitària preconcebuda. Alguns són tractats amb trencadís de ceràmica, pedra, marbre i vidre.

A les golfes hi ha l’Espai Gaudí, on antigament hi havia els safareigs i els estenedors. Està format per 270 arcs catenaris de maó pla. Aquest espai acull l’única exposició dedicada a la vida i l’obra de Gaudí, i presenta les seves creacions mitjançant maquetes i plànols, objectes i dissenys, fotografies i vídeos. Ens permet conèixer els elements més distintius de la seva producció, així com els trets més bàsics de la seva arquitectura i les claus de la seva genialitat.

La Pedrera, Casa MilàLa Pedrera, Casa MilàLa Pedrera, Casa MilàLa Pedrera, Casa MilàLa Pedrera, Casa MilàLa Pedrera, Casa Milà

On s’ubica la Casa Milà també anomenada la Pedrera?

Patrimoni mundial

L’any 1984 (i extensió l’any 2005)  les obres d’Antoni Gaudí van ser declarats Patrimoni Mundial per la UNESCO.

URL: Patrimoni Mundial referència 320

 

Patrimoni Mundial UNESCO

Article Categories:
Visita

Comments to La Casa Milà, La Pedrera, Barcelona

JosepMRodes.cat
Un web d'en Josep M Rodés