abr. 30, 2016
3627 Views
14 0

Castell d’Altafulla o Castell dels Montserrat

Written by

El Castell d’Altafulla o Castell dels Montserrat es troba situat a la part més alta de la vila. Està just al costat de l’església parroquial de Sant Martí. Es troba en molt bon estat i està habitat. És de propietat privada i el seu interior no és visitable.

Història del Castell d’Altafulla

És un palau castell del Tarragonès que data del 1059. Entre els segles X i XI, el tram final del riu Gaià fou la zona més meridional de l’entramat de castells i fortificacions. Durant prop de dos-cents anys, van marcar els límits entre el comtat de Barcelona i els territoris que pertanyien a Al-Àndalus. Zona de guerra i de disputa, moltes d’aquestes fortificacions mil·lenàries han sobreviscut fins avui. De l’antic nucli d’Altafulla destaca el castell i les petites torres, portes i cases ennoblides de l’època d’esplendor en els segles XVII i XVIII.

Característiques

És un gran edifici de planta poligonal irregular. Amb cossos sobresortints a les cantonades a manera de torres coronades per merlets. Disposa de diferents elements arquitectònics que li donen un aspecte de fortalesa.

Al centre disposa d’un pati interior, intocat, la part alta del qual té una magnífica galeria renaixentista.

En el seu estat actual és difícil entreveure si conserva elements arquitectònics d’època romànica.La fàbrica ha sofert nombroses modificacions al llarg del temps, sobretot al segle XVII, moment en què es renovà la major part de la seva estructura.

Curiositats del voltant del Castell d’Altafulla

El casc urbà antic d’Altafulla es coneix com Vila Closa. Fou declarat conjunt històric-artístic d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya l’any 1998. Un nom que al·ludeix al tancament de les muralles de les quals se’n conserven algunes restes, les torres i tres portals. Aquest indret està marcat pels carrers en pendent, amb curiositats com el passatge de Santa Teresa, la Placeta, el carrer del Forn, la plaça del Pou, l’església de Sant Martí i el castell d’Altafulla.

Imatges

Castell d'Altafulla Castell d'Altafulla Castell d'Altafulla Castell d'Altafulla

On s’ubica el Castell d’Altafulla o Castell dels Montserrat?

Article Tags:
· ·
Article Categories:
Visita

Comments are closed.