ag. 21, 2016
2141 Views
18 0

Castell de Sant Oïsme

Written by

El castell de Sant Oïsme és una fortalesa situada al poble de la Baronia de Sant Oïsme. És d’època romànica i datada al segle XI. Es troba dins del municipi de Camarasa, a la Noguera.

S’aixeca, rodejada per les cases de la Baronia, al cim d’una roca enfront de la confluència de la vall de la Noguera Pallaresa amb la vall d’Àger, sobre l’embassament de Camarasa.  Al costat del castell es troba l’església romànica. El bell conjunt medieval, és poc conegut, està enquadrat en un paratge de gran bellesa.

Origen del Castell de Sant Oïsme

Sembla que aquest castell, format per una torre i altres dependències, pogués haver-se construït en els últims anys del segle XI, amb el nom de Santa Eufemia. Va pertànyer a la família Alsamora.

Arquitectura del Castell de Sant Oïsme

Consta d’una torre circular amb les següents característiques:

  • Alçada de 14 metres
  • Diàmetre intern de 2,7 metres i un gruix d’1,5 m
  • A uns 4 m del terra i orientada cap al sud s’obre una porta d’arc de mig punt adovellat.
  • A uns 8 m del terra hi ha una altra porta més petita orientada al sud-oest.
  • Al costat nord hi ha dues espitlleres acabades en una graonada a la part superior.

A més de la torre es construïren altres edificis en el reduït espai que hi ha al cim de la roca. Per exemple a la banda sud hi havia un recinte de 4 m per 3,5 m i un gruix de mur de 70 cm. Una altra dependència al nord, una paret transversal d’uns 9 m d’alçada a 15 de la torre. Entre aquesta paret i la torre, ran de l’espadat hi ha restes de murs laterals.

Es creu que la torre i la nau meridional són coetànies i fetes el segle XI.

Imatges del Castell de Sant Oïsme

Castell de Sant Oïsme, Camarasa, Lleida Castell de Sant Oïsme, Camarasa, Lleida Castell de Sant Oïsme, Camarasa, Lleida Castell de Sant Oïsme, Camarasa, Lleida Castell de Sant Oïsme, Camarasa, Lleida Castell de Sant Oïsme, Camarasa, Lleida Castell de Sant Oïsme, Camarasa, Lleida

Imatges 360º de les vistes des de dalt del Castell de Sant Oïtsme

 

 

 

On s’ubica el Castell de Sant Oïsme?

Article Categories:
Visita

Comments are closed.