Set 16, 2017
1532 Views
73 0

Castell del Remei, celler 1780 històric

Written by

El Castell del Remei és un celler de 1780, històric. Es localitza en una finca històrica de la denominació d’origen Costers del Segre, Lleida.  Es nodreix dels raïms procedents de la finca i de parcel·les de vinyes de muntanya de la propietat. Està dirigit pel seu propietari, el vitivinicultor Tomàs Cusiné, reconegut enòleg, considerat un dels millors ensambladors de vins.

L’entorn del Castell del Remei, celler 1780 històric

En un paisatge de vinyes, arbredes i llacs conviuen amb la natura:

  • El propi castell
  • El celler històric
  • El santuari de la Verge del Remei
  • El restaurant de la finca
  • A part dels tradicionals paons i aus de corral del Castell del Remei, les aus aquàtiques, els nius de cigonyes, d’òlibes, de xoriguers, i ratpenats, juntament amb la proximitat amb l’Estany de La Plana, el fan un lloc idoni per a l’observació d’aus.

La finca Castell del Remei forma part de la 4a etapa (Tàrrega-Linyola) de l’anomenat Camí Català per San Juan de la Peña de la ruta pelegrina del Camí de Santiago.

Castell del Remei, característiques de la propietat

La propietat està emplaçada en el terme municipal de Penelles de la comarca de La Noguera (Lleida). La finca, idònia per a la producció vinícola, és de clima continental:

  • Àmplia oscil·lació tèrmica
  • Hiverns molt freds
  • Estius calorosos
  • Baixa pluviometria
  • Humitat mitjana

En aquesta comarca predominen els vents de l’oest i el nord-oest, que s’accentuen a la primavera. El més preuat és la marinada, que les caloroses tardes d’estiu arriba per refrigerar el raïm. Una altra de les singularitats són les persistents boires a l’hivern.

El terreny

L’altitud mitjana dels terrenys és de 250 metres sobre el nivell del mar. Els sòls de la propietat són predominantment calcaris. Les parcel·les de vinyes se situen a la llera del mar interior que ocupava bona part de la Depressió Central durant l’era Cenozoica i s’emplacen en sòls fèrtils de composició majoritàriament al·luvial.

El celler

El celler disposa de 162 hectàrees de vinyes en propietat. El conreu de la major part de la vinya (90%) té lloc en vinyes de les muntanyes properes al Castell, a més altitud (entre 700 i 800 metres), sobre sòls de textura franca (francollimosa o francoargilosa) amb abundant presència de graves, les quals permeten un bon drenatge.

Les vinyes

Pel que fa a la composició varietal, inclou les vinyes autòctones (garnatxa, ull de llebre, carinyena, trepat, malvasia i macabeu) a las que s’hi van sumar en el seu moment les d’origen francès que Castell del Remei introduí a la península en els seus inicis (cabernet sauvignon, shyra, chardonnay, sauvignon blanc).

L’edat mitjana dels ceps supera els 25 anys i les vinyes estan conduïdes en emparrat, d’acord amb el sistema de doble cordó (Royat Doble), amb una densitat de plantació d’entre 4.000 i 5.000 plantes/hectàrea.

Les instal·lacions

Les instal·lacions originals del celler comprenen una superfície total de 5.500 m2 i estan distribuïdes en sis naus adossades, construïdes sobre pedra, amb una estructura de ferro forjat i murs de fins a 100 cm d’amplada.

Actualment, les estances destinades a la criança allotgen aproximadament 1.000 bótes (de roure francès i americà, al 50%), mentre que la zona de vinificació està equipada amb dipòsits d’acer inoxidable termoregulats, premses pneumàtiques i altres eines tècniques d’última generació que permeten elaborar anualment més d’un milió d’ampolles de vi.

Castell del Remei també aposta per una gestió ecològica i sostenible de la vinya i duu a terme una agricultura integrada. A més, es minimitzen els tractaments per afavorir el desenvolupament vegetatiu dels ceps.

Una mica d’història del Castell del Remei

La història de la propietat del Castell del Remei

La seva història com a nucli estratègic es remunta a gairebé 2.000 anys d’antiguitat. Durant els quals el Castell del Remei s’ha anomenat Choris, Cortis, Torre de Cortesa, Torre de n’Eral, Torre del Bisbe i Torre del Remei. Així mateix, ha estat propietat del Comtat d’Urgell, del Bisbat de Solsona. Fins a principis de la dècada dels anys 80 del segle XX, va pertànyer a la família Girona, representant de l’alta burgesia catalana.

També va ser clau per a la construcció i el desenvolupament del Canal d’Urgell.

Al segle XIX va constituir la major hisenda de regadiu de Catalunya amb la incorporació dels avenços tècnics propis de la Revolució Industrial. Encara es poden observar:

  • Un molí
  • Una destil·leria
  • Una boteria per a la criança de vi
  • Una ferreria

La història del celler del Castell del Remei, datat del 1780

És el celler més antic de Catalunya en l’elaboració i etiquetatge de vins de criança. També es singular per les següents particularitats:

  • Indicis d’elaboració de vi a la finca des de l’època romana.
  • Vestigis d’elaboració de vi a la finca des de 1780.
  • Primer celler català construït segons el model tipus bordelès.
  • Celler pioner en la importació de les varietats franceses Semillon i Cabernet Sauvignon a Catalunya.
  • Primer celler català en l’elaboració de vins fins de criança.
  • Primer celler català en l’etiquetatge de vins de criança.
  • 5è celler més antic registrat en el Registre Espanyol de Marques, exceptuant els finos d’Andalucía. -Llocs 11è i 12è en el total de vins d’España, segons la mateixa font.

Visita el Castell del Remei

El celler

Durant l’itinerari del celler històric Castell del Remei, es recorren:

  • Les antigues i actuals instal·lacions de recepció de raïm i expedició de producte
  • Sala de vinificació
  • Naus de criança
  • Sala d’embotellat
  • Sala de tasts

La botiga

A la botiga de la finca es poden adquirir els vins que elabora el celler històric Castell del Remei:

  • Gotim Blanc
  • Gotim Bru
  • Oda Blanc
  • Oda Negre
  • 1780

Així mateix, els dels altres tres cellers del grup:

  • Tomàs Cusiné (DO Costers del Segre, subzona Les Garrigues)
  • Cérvoles Celler (DO Costers del Segre, subzona Les Garrigues)
  • Cara Nord (DO Conca de Barberà)

El restaurant

El restaurant de la finca Castell del Remei ofereix des de sempre una cuina:

  • Tradicional i casolana
  • Pròpia de la terra
  • Elaborada amb productes de proximitat
  • Maridada amb vins de la propietat i/o amb altres del grup cellerer de Tomàs Cusiné.

A més del menú setmanal i de la carta dels caps de setmana, s’ofereixen banquets de celebracions i maridatges amb els vins del celler proposats per sommeliers.

És obert a migdia. Tanca els dimarts. Altres opcions, a convenir.

  • Telèfon: (+34) 973 718 165
  • Adreça electrònica: restaurant@castelldelremei.com

El Santuari

El temple és obra de l’arquitecte Antoni Fisas Planas. Constitueix una significativa mostra del classicisme italianitzant que conté magnífiques pintures murals de l’artista Josep Obiols Palau.

S’ofereixen visites guiades, complementaries a les del celler històric, en els horaris següents:

  • De dilluns a divendres, de 9.00 a 14.00 i de 15.00 a 18.00
  • Dissabte, de 10.00 a 18.30.
  • Diumenge, de 10.00 a 14.30
  • Tancat: 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener.

Esdeveniments

És un lloc idoni per a nombroses celebracions. A més el Castell del Remei organitza a la finca un seguit d’actes i esdeveniments relacionats amb el territori, la cultura, la tradició, la natura i l’esport.

  • Mes de febrer: activitat Biblioteques amb DO (Biblioteca Comarcal Jaume Vila de Mollerussa).
  • Diumenge de primavera: Aplec del Castell del Remei amb Tast. Aplec literari al Castell del Remei.
  • Nit d’estiu: caminada i cursa Nocturna Castell del Remei, en solidaritat amb la Fundació Catalana de Lupus. Més informació: www.circuitdelvi.org
  • Segon diumenge d’octubre: Festa Major del Castell del Remei.
  • Diumenge de novembre: Diada Europea de l’Enoturisme.

Imatges del Castell del Remei

Imatges 360º del Castell del Remei

On s’ubica el Castell del Remei?

Enllaços externs

Pàgina web oficial del Castell del Remei

Article Tags:
· ·
Article Categories:
Degustacions · Visita

Deixa un comentari

JosepMRodes.cat
Un web d'en Josep M Rodés