nov. 5, 2006
1061 Views
0 0

La catedral de Santiago de Compostela, A Coruña

Written by

La catedral de Santiago de Compostela (en català Compostel·la) és un temple de culte catòlic. Es troba situat a la ciutat de Santiago de Compostela, en el centre de la província de la Corunya, a Galícia (Espanya).

Es reconeguda per acollir el sepulcre de l’Apòstol Santiago. Per això es va convertir en una dels principals destinacions de pelegrinatge d’Europa durant l’Edat Mitjana. El pelegrinatge es habitual fer-ho a través de l’anomenat Camino de Santiago (en català Camí de Sant Jaume). Aquesta és una ruta en què se seguia l’estela de la Via Làctia comunicant la península ibèrica amb la resta del continent.

La catedral de Santiago de Compostela

Va ser declarada Bé d’Interès Cultural a 1.896, i la ciutat vella de Santiago de Compostel·la, que es concentra al voltant de la catedral. Va ser declarada bé cultural Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en 1985. Segons la pàgina web d’aquesta organització:

Aquest famós lloc de peregrinació al nord-oest d’Espanya es va convertir en un símbol en la lluita dels cristians espanyols contra l’Islam. Destruïda pels musulmans a la fi del segle X, va ser completament reconstruïda al segle següent. Amb els seus edificis romànics, gòtics i barrocs, la ciutat vella de Santiago és una de les més belles zones urbanes del món. Els monuments més antics s’agrupen al voltant de la tomba de Sant Jaume i la catedral, que conté el notable Pòrtic de la Glòria considerat l’obra culminant de l’escultura romànica.

La Plaça de l’Obradoiro

Catedral de Santiago de CompostelaLa Plaça de l’Obradoiro és el cor de Santiago de Compostel·la. El seu nom fa al·lusió al taller o obrador (obradoiro, en gallec) de picapedrers. Aquest funcionava a la plaça durant la construcció de la Catedral. A ella arriben cada dia centenars de pelegrins. Al centre d’aquesta bella plaça es troba el quilòmetre 0 de tots els camins a Santiago. Els edificis que l’envolten són mostres de diferents estils arquitectònics:

A l’est, la façana barroca de la Catedral flanquejada pel Museu a la seva dreta. El Palau de Gelmírez a la seva esquerra.

A l’oest de la plaça, es troba el Palau de Rajoy. Es aixecat per l’arquebisbe Bartolomé de Rajoy per donar cabuda a l’ajuntament.

Al nord, l’Hostal dels Reis Catòlics. Obra cim de l’estil plateresc que servia antigament de recer als pelegrins.

Al sud, el col·legi de Sant Jeroni. Va passar de ser un hospital de pelegrins a una residència de joves estudiants sense recursos. Actualment alberga el Rectorat de la Universitat de Santiago de Compostel·la.

Imatges de la Catedral de Santiago de Compostela

Catedral de Santiago de CompostelaCatedral de Santiago de CompostelaCatedral de Santiago de CompostelaCatedral de Santiago de Compostela

On s’ubica la Catedral de Santiago de Compostela?

Article Categories:
Visita

Deixa un comentari