set. 19, 2016
2298 Views
22 0

Catedral de la Seu d’Urgell

Written by

La Catedral de la Seu d’Urgell és l’edifici més emblemàtic de la Seu d’Urgell (Lleida). És l’única catedral totalment romànica que es conserva a Catalunya.

El temple data del segle XII i està presidit per la Mare de Déu d’Urgell, patrona de la ciutat. Aquesta talla policromada del segle XIII, situada dins l’absidiola de l’altar major, és d’estil romànic i va ser restaurada el 1922. Sovint és anomenada Mare de Déu d’Andorra, segons la tradició havia estat amagada a Andorra durant la invasió sarraïna.

La Catedral de la Seu d’Urgell

La Catedral de Santa Maria de la Seu d’Urgell és d’estil romànic italianitzant. És una imponent fortalesa situada a l’extrem de la població, prop del riu Segre.

Té una planta basilical, de tres naus i un transsepte molt llarg, en el qual s’obren cinc absis. El central, que té una absidiola buidada a l’interior del mur. És l’únic que sobresurt exteriorment, mentre que els laterals s’inscriuen en el gruix dels murs.

Una elegant galeria recorre la part superior del creuer i l’exterior de l’absis. A la intersecció del creuer amb la nau principal s’aixeca un cimbori. A cada extrem del transsepte s’alça una torre-campanar de planta rectangular, que restaren inacabades.

La nau central, d’una gran alçada, és coberta amb volta de canó, i les laterals amb volta d’aresta. Els pilars que separen les naus són de secció cruciforme.

Hi ha cinc portals, tres a la façana principal de ponent, i els altres dos a tramuntana i a migdia. Aquests, que són els més decorats, assenyalen ja una transició cap a les fórmules constructives del segle XIII.

La façana, que mostra una clara influència italiana, és flanquejada per dues torres aparentment inacabades i que no depassen l’altura del frontó. Són de secció quadrada a la base i octogonal al capdamunt. El frontó és ornamentat amb arcuacions i sanefes, i coronat per un esvelt campanaret.

El claustre, situat a migdia, és format per tres galeries romàniques i una quarta, la de llevant, reedificada el 1603. Els capitells, esculpits amb motius ornamentals i figuratius, mostren una clara influència rossellonesa.

Imatges de la Catedral de la Seu d’Urgell

Catedral Seu d'UrgellCatedral Seu d'UrgellCatedral Seu d'UrgellCatedral Seu d'UrgellCatedral Seu d'UrgellCatedral Seu d'UrgellCatedral Seu d'UrgellCatedral Seu d'UrgellCatedral Seu d'UrgellCatedral Seu d'UrgellCatedral Seu d'UrgellCatedral Seu d'UrgellCatedral Seu d'UrgellCatedral Seu d'UrgellCatedral Seu d'UrgellCatedral Seu d'Urgell

Imatges 360º de la Catedral de la Seu d’Urgell

Vista exterior

Vista interior

Vista claustre

 

On s’ubica la Catedral de la Seu d’Urgell?

Catedral Seu d'Urgell

Article Tags:
· · · ·
Article Categories:
Cultura · Visita

Comments are closed.