maig 8, 2016
2149 Views
13 0

Centre històric de Còrdova

Written by

El centre històric de Còrdova és un dels cascs antics més grans d’Europa. El 1984, la Unesco va declarar a la Mesquita de Còrdova com a Patrimoni de la Humanitat, més tard, el 1994, la Unesco va expandir aquesta denominació a gran part del casc antic. El centre històric posseeix una gran riquesa monumental conservant grans vestigis de la època romana, àrab i cristiana.

Els elements de vora que defineixen la delimitació del conjunt històric de Còrdova estan formats per les vies de comunicació que coincideixen amb l’antiga muralla, el que en gran mesura ha salvaguardat el centre històric dels eixamples urbanístics de finals del segle XIX i principis del XX , ja que aquests transcorren pel perímetre del mateix (Avinguda Comte Vallellano, Passeig de la Victòria, Ronda dels Tejares, Avinguda de les Olleries), creant-se així un anell d’espais lliures que protegeix al Conjunt Històric de Còrdova.

Pont romà

Construït sobre el Guadalquivir al segle I d. C., durant l’època romana, ha estat pràcticament l’únic pont que tingut la ciutat en 20 segles. Té una longitud d’uns 331 metres i està compost per 16 arcs, encara que originalment va tenir 17. Al llarg de la seva història ha patit nombroses reconstruccions, principalment una en l’època califal, una després de la Reconquesta i una altra a principis del segle XX. Aquests arranjaments van ser més de caràcter estètic que estructurals. De fet, només l’arc número 14 i número 15, començant a comptar des de la Porta del Pont, són originals.

Pont romà Pont romà

Torre de la Calahorra

És una torre-fortalesa d’origen islàmic concebuda com a entrada i protecció del Pont Romà. La torre, que s’aixeca a la riba esquerra del riu Guadalquivir. Va ser posteriorment reformada per ordre d’Enrique II de Trastámara per defensar-se del seu germà Pere I de Castella. A les dues torres existents, se li va afegir una tercera. Es van unir totes elles per dos cilindres amb la mateixa altura que aquelles. Més tard va ser cedida a l’Institut per al Diàleg de les Cultures, Fundació Roger Garaudi, que ha instal·lat un museu audiovisual. Aquest museu presenta una panoràmica cultural de l’apogeu medieval de Còrdova, del segle IX al segle XIII, basat en la convivència de les cultures cristiana, jueva i musulmana.

Torre de Calahorra

Mesquita de Còrdova

L’antiga Mesquita de Còrdova, reconvertida a cristianisme al segle XIII en l’actual Catedral de Santa Maria. És considerat el monument més important de tota l’arquitectura andalusí, juntament amb l’Alhambra. Va ser construïda en quatre fases, entre els anys 786 i 988, en un terreny pertanyent a la basílica visigoda de Sant Vicent comprat per Abderramán I.

L’edifici original va ser esfondrat, però es va aprofitar molts dels seus materials com columnes, capitells fustes i bases. Aquests van ser tallats en època romana i bizantina. No obstant això, en ser construïda sobre l’antiga basílica, amb prou feines ha quedat rastre d’aquesta. Després dels treballs iniciats en la dècada de 1940 s’ha aconseguit recuperar alguns dels seus restes.

Durant el Califat de Còrdova, va ser objecte de diverses ampliacions. Convertida en catedral a 1236 després de la conquesta cristiana, per al que es van realitzar modificacions. Les més substancials i polèmiques van ser en 1523. La part central de l’antiga sala d’oració es va transformar amb els criteris propis de l’arquitectura del Renaixement.

Amb 23.400 m², va ser la segona mesquita més gran del món en superfície. La més gran és la Mesquita de la Meca, sent només aconseguida posteriorment per la Mesquita Blava (Istanbul, 1588). La Mesquita Hassan II (Casablanca, 1993, de 23.000 m²), s’acosta a la seva superfície, encara que no arriba a superar-la.

Mesquita de CòrdovaMesquita de Còrdova

Antic Hospital de San Sebastià

Va ser construït entre 1512 i 1516 per obra d’Hernán Ruiz I. Des de la seva fundació fins a 1724, data en la qual es construeix l’Hospital del Cardenal Salazar, va ser el major hospital amb el qual va constar la ciutat. En 1816 es va traslladar a aquest lloc la Casa de Expòsits de Sant Jacint, que es trobava a l’Hospital del mateix nom.

El nucli Principal de l’edifici ho constitueixen el claustre d’arquitectura mudèjar i la capella d’estil gòtic-flamíger. És rica en decoració plateresca i obra d’Hernán Ruiz I, qui també va realitzar la façana en 1514. Els seus murs són de pedra i columnes de maó amb arcs peraltats en planta baixa i rebaixats en planta alta. L’organització del mateix es realitza entorn dels patis.

Actualment és seu del Palau de Congressos i Exposicions.

Antic Hospital de San Sebastià

Alcàsser dels Reis Cristians

És un edifici de caràcter militar ordenat construir pel rei Alfonso XI de Castella en l’any 1328.

Va servir d’allotjament als Reis Catòlics que van passar més de vuit anys en la fortalesa. Des d’aquí van dirigir la campanya contra el Regne de Granada. I també és el lloc on Cristòfor Colom, en 1486, els va sol·licitar fons per a la seva aventura marítima: el descobriment d’Amèrica.

Després de la reconquesta, va ser utilitzada com a seu de la Inquisició.

El conjunt arquitectònic té un caràcter sobri en el seu exterior i esplèndid en el seu interior. Gaudeix encara dels seus magnífics jardins i patis d’inspiració mudèjar. Està rematat per quatre torres que donen a l’edifici una forma gairebé quadrada.

La sala principal de l’edifici es denomina Sala dels Mosaics. En ella s’exposen els impressionants mosaics romans trobats a la fi dels anys 50 a la Plaça de la Corredera, així com un sarcòfag del segle III. Al subsòl de l’actual planta, és possible trobar encara, restes dels quals es creuen era banys reals utilitzats per alts dignataris de l’època musulmana.

Alcàsser dels Reis Cristians Alcàsser dels Reis Cristians

En el singular centre històric de Còrdova hi ha molt més per descobrir…  Com el Palau Episcopal, sinagoga, molins del Guadalquivir, banys califals, cavalleries reals, antic hospital del Cardenal Salazar, museus, esglésies, places, patis cordovesos, entre altres indrets.

Patis Cordovesos Patis Cordovesos

On s’ubica el centre històric de Còrdova?

Patrimoni mundial

El Centre històric de Còrdova i el seu conjunt monumental van ser declarats Patrimoni Mundial per la UNESCO. Any 1984 (i extensió l’any 1994).

URL: Patrimoni Mundial referència 313

 

Patrimoni Mundial UNESCO

 

Article Categories:
Visita

Comments are closed.