oct. 30, 2016
2338 Views
24 0

La Colònia Güell, Barcelona

Written by

La Colònia Güell és una petita colònia obrera situada a Santa Coloma de Cervelló (Barcelona). Es va iniciar l’any 1.890 a iniciativa de l’empresari Eusebi Güell. Està considerada un dels referents per estudiar l’arquitectura d’Antoni Gaudí. És un dels conjunts modernistes i atractius turístics més importants de Catalunya.

La Colònia Güell, història

En 1890 Eusebi Güell ja disposava de la finca Can Soler de la Torre a Santa Coloma de Cervelló. Allí va començar a crear la Colònia Güell, on hi va traslladar la seva indústria tèxtil que tenia situada a Sants (Barcelona).

El projecte de colònia obrera ideat per Güell disposava de:

 • Hospital
 • Fonda
 • Escoles
 • Comerços
 • Teatres
 • Cooperativa
 • Capella
 • Fàbriques
 • Habitatges
Eusebi Güell i Antoni Gaudí

Eusebi Güell i Antoni Gaudí. El barret d’Eusebi Güell és més alt que d’en Gaudí per indicar el seu estatus de més poder econòmic i social

Antoni Gaudí es va encarregar de la planimetria del conjunt. Va comptar amb la col·laboració dels seus ajudants:

 • Francesc Berenguer
 • Joan Rubió
 • Josep Canaleta

Personalment es va encarregar del disseny de l’església, de la qual només es va construir la Cripta Güell, ja que a la mort del comte Güell el 1918 els seus fills van abandonar el projecte.

La Cripta Güell amb l'estructura inacabada

La Cripta Güell amb l’estructura inacabada, recorda a les muntanyes de Montserrat. Gaudí s’inspirava molt en la natura i el seu entorn

A diferència de la gran majoria de colònies industrials de Catalunya, Eusebi Güell va procurar millores socials per als treballadors i va aplicar la seva condició de mecenes de la cultura. Així, va dotar a la Colònia Güell d’equipaments culturals i religiosos. Va incorporar el corrent modernista a les noves construccions. Destaca especialment l’església dissenyada pel mateix Antoni Gaudí, inacabada però que assenta les bases del que seria la Sagrada Família de Barcelona.

A causa de la riquesa patrimonial del conjunt, el 1991 la Colònia Güell va ser declarada Bé d’Interès Cultural i es va establir la protecció dels edificis més rellevants, així com de les característiques generals d’edificació.

Imatges de la Colònica Güell

Colònia Güell a Santa Coloma de Cervelló, BarcelonaColònia Güell a Santa Coloma de Cervelló, BarcelonaColònia Güell a Santa Coloma de Cervelló, BarcelonaColònia Güell a Santa Coloma de Cervelló, BarcelonaColònia Güell a Santa Coloma de Cervelló, BarcelonaColònia Güell a Santa Coloma de Cervelló, BarcelonaColònia Güell a Santa Coloma de Cervelló, BarcelonaColònia Güell a Santa Coloma de Cervelló, BarcelonaColònia Güell a Santa Coloma de Cervelló, BarcelonaColònia Güell a Santa Coloma de Cervelló, BarcelonaColònia Güell a Santa Coloma de Cervelló, BarcelonaColònia Güell a Santa Coloma de Cervelló, BarcelonaColònia Güell a Santa Coloma de Cervelló, BarcelonaColònia Güell a Santa Coloma de Cervelló, BarcelonaColònia Güell a Santa Coloma de Cervelló, BarcelonaColònia Güell a Santa Coloma de Cervelló, Barcelona

On s’ubica la Colònia Güell?

Enllaços

Pàgina web oficial de la Colònia Güell

Article Categories:
Visita

Deixa un comentari