ag. 18, 2010
4255 Views
Comentaris tancats a Computació en núvol, Cloud Computing
4 0

Computació en núvol, Cloud Computing

Written by

La computació en núvol (o en anglès com és originari: cloud computing) permet oferir serveis de computació a través de la xarxa d’Internet, el núvol és una metàfora.

Aquest sistema es basa en que els recursos compartits, programari i informació, es proporcionen a ordinadors i d’altres dispositius a la carta com a serveis. Es tracta d’un canvi de model després del pas de mainframe a client-servidor que el van precedir en la dècada de 1980. Els usuaris que ja no tenen necessitat de tenir coneixements tècnics, ni control sobre la infraestructura de tecnologia “en el núvol” que els dóna suport.

Computació en núvolLa computació en núvol descriu un nou suplement, consum i model de prestació de serveis de tecnologia de la informació basats en Internet, tot el que pot oferir un sistema informàtic es ofert com servei. Vindria ser l’evolució de la web 2.0, doncs la computació en núvol facilita el llegir, escriure i compartir les aplicacions en línia.

En general, els clients de la computació en núvol no són propietaris de la infraestructura física, sinó que paguen pel lloguer d’ús d’un proveïdor extern, un model d’aprovisionament ràpid de recursos tecnològics. Cal recordar doncs que emmagatzemar les dades en equips no propis pot portar a perdre el control sobre els mateixos i per tant perdre’n la llibertat.

Les empreses que van per davant sobre aquesta nova tendencia són: Yahoo, Google (apps), Microsoft (Azure), Amazon (EC2) i Canonical (Ubuntu One). Són realment els proveïdors d’aplicacions comunes de negocis en línia que són totalment accessibles des d’un navegador web; és on s’evidencia més que l’usuari no posseeix el software realment ni l’emmagatzematge de dades, el control recau en el proveïdor.

Article Categories:
Curiositats

Comments are closed.