febr. 3, 2008
1424 Views
6 0

El conjunt Monumental de Sant Pere a Àger

Written by

A Àger (comarca de la Noguera, provincia de Lleida) hi destaca poderosament el conjunt monumental de Sant Pere, que inclou la col·legiata i el castell. Es tracta d’un conjunt de datació àmplia (entre el romànic i el neogòtic) promogut al segle XI per Arnau Mir de Tost durant la conquesta cristiana. Fou aixecat damunt les restes del que va ser primer un castell romà i, després, musulmà, i articulà al seu voltant el nucli urbà.

Característiques del conjunt monumental de Sant Pere

  • És un recinte fortificat d’estil romànic/neogòtic promogut per Arnau Mir de Tost el segle XI en el context de la reconquesta de la vall d’Àger i a l’entorn dels quals sorgí la vila.
  • S’aixecà sobre les ruïnes de l’antic castell romà i posteriorment àrab. Entre el 1034 i 1047 es construí el castell-palau i la insigne església de la col·legiata que es confià a una comunitat de canonges.
  • El segle XIV es començà el claustre, del qual fou promotor el comte Pere d’Urgell, i es finalitzarà el segle XV.
  • De l’antiga esplendor de St. Pere queden ornaments i pintures murals repartits entre el Museu Diocesà de Lleida, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i els Estats Units.

Imatges de les visites realitzades

Febrer 2008 i abril 2016

Conjunt monument de Sant PereConjunt monument de Sant PereConjunt monument de Sant PereConjunt monument de Sant PereConjunt monument de Sant PereConjunt monument de Sant PereConjunt monument de Sant PereConjunt monument de Sant Pere

On s’ubica el conjunt monumental de Sant Pere?

Article Tags:
· · ·
Article Categories:
Cultura · Visita

Comments to El conjunt Monumental de Sant Pere a Àger