abr. 13, 2017
2486 Views
27 0

El cromlec Organbide

Written by

En l’estació megalítica d’Azpegi hi trobem el cromlec Organbide, a 100m a ponent del dolmen d’Organbide.

Els cromlecs o cercle de pedres, es troben arreu del món, i s’estima que n’existeixen uns 5.000 d’ells, principalment a Gran Bretanya, la Bretanya francesa, la Península Ibèrica, Dinamarca i Suècia.

La seva funció i origen segueixen sent motiu de debat en la comunitat científica donat que les hipòtesi mantingudes només es poden sostenir en dades arqueològiques i no sobre fonts escrites.

La paraula cromlec prové de l’anglès, que l’adquirí de l’antic gal·lès. Està formada per crwm, “corbat” (crom en femení) i lech, “pedra plana”, i significa “pedra plana (col·locada) en corba“. Els cromlec són molt més escassos que altres monuments megalítics com els dòlmens, menhirs, etc.

El cromlec Organbide

El cromlec Organbide té 4,5m de diàmetre i consta de 14 peces (calcàries) ben visibles. I d’altres com els cromlecs d’Azpegi i el dolmen de Soraluze.

Les vistes des d’aquí són espectaculars, en línia recta, per l’est, la costa cantàbrica queda a 56 quilòmetres i, els dies clars, es divisa amb nitidesa el far de Biarritz. Pel nord-est, més enllà de la mola d’Errotzate s’hi veu el cim de l’Ori. I pel sud i sud-est es veu l’Ortzantzurieta, la fàbrica d’armes i la serra de Berrendi-Abodi.

El dolmen d’Organbide es troba en la línia fronterera franco-basca, limitant els terrenys d’Orbaizeta i Esterenzubi, la muga 212 esvelta i ben visible es troba enclavada en ple galgal. La càmera sepulcral està clarament definida i manca de tapa. El galgal es troba cobert de gesta fina i té una 8m de diàmetre.

Imatges del cromlec Organbide

On s’ubica el cromlec d’Organbide?

Article Categories:
Visita

Deixa un comentari