jul. 30, 2011
3931 Views
5 0

El barranc Formiga

Written by

Dissabte 30 de juliol, despertador a les 06.00 a.m. per marxar a les 07.00 a.m. en cotxe cap a Alquézar i arribar puntuals a les 08.00 al local  ”Avalancha montañas y barrancos”. Allí ens ofereixen el material necessari per realitzar el barranc Formiga, això és, vestit de neoprè isotèrmic, casc, material tècnic necessari i assegurança esportiva. A més d’un guia titulat i especialitzat.

El Formiga és un clàssic de la Serra de Guara. Resumeix tot el que es pot esperar d’un descens: ràpels, tobogans, salts, destrempes, sifons, etc. tot això molt ben disposat, entre estrets passadissos i amb l’interès mantingut. Totes les dificultats tècniques són assumibles.

Accés: 45 minuts

Per realitzar aquest barranc primer s’arriba a Bierge, allí hi ha un pàrquing on deixar el cotxe i amb la motxilla a l’esquena es realitza un camí d’aproximació. Durant la travessa s’hi observa l’espectacular  paisatge que suposa el canyó, a la vegada et trobes amb petits detalls com les “coves de les polvoreres” on s’observen petites construccions fetes amb pedra.

Es troba un passamans, on s’utilitza l’arnés i els seus anclatjes, com si d’una “via ferrata” es tractés.

Al final d’aquest tram es pot accedir al canyó o barranc de dues formes. Amb un petit ràpel de quatre metres  –opció escollida –, o un ràpel des d’un arbre situat en una cornisa esquerra orogràfica del canyó, aquest ràpel suposa uns 20 metres, instal•lat amb bagues en la soca de l’arbre.

Descens: 2 hores

Desprès de baixar pels ràpels comentats, es l’hora de ficar-se el vestit de neoprè i a l’aigua!

S’inicia el descens amb petits ressalts i tres tobogans d’entre 2 i 4 metres. Trobes també dos ràpels de 7 metres. Desprès del segon es pot realitzar dos sifons de poca dificultat (un arbre i una pedra) –els fems, són genials –  o també hi ha l’opció de passar-los per damunt.

Avançant es van trobant ressalts fins arribar a un tobogan de 6 metres. Més ressalts i un altre ràpel de 7 metres també es saltable  – la profunditat a l’aigua es d’uns 5 metres, el marge d’error per no estampar-te a les roques és d’uns 2 metres, una mica just, però saltem aquests 7 metres, fantàstic! – darrera la cascada hi ha una petita cova  mil•lenària amb estalactites. Dos tobogans més i ja queda un últim ràpel de 6 metres.

Retorn: 15 minuts

El recorregut aventurer ja ha arribat a la seva fi, és hora de treure’s els vestit de neoprè i dinar a vora del riu a l’altura d’uns juncs – el menjar s’ha transportat dins d’un petit tanc hermètic en la motxilla, s’ha tingut sort i no s’ha mullat (un dels dos tancs) – . Amb la panxa plena i contents de l’aventura realitzada es torna per un caminet molt pròxim al pàrquing de cotxes, uns 10 minuts.

Les anècdotes més destacables van ser:

  1. La mort per estrangulació de la serp aquàtica (d’uns 20 cm) per part de la Tresa pensant-se que era una branca. No és molt normal trobar-se serps pel descens però sí que és possible.
  2. La baixada d’un dels últims tobogans per part de la Teresa. Enlloc de baixar amb els braços creuats protegint el cos, aquests van ocupar el seu clatell –com qui pren el sol quan s’està relaxat – i com si fos un tobogan d’AquaPark o AquaLeón va baixar d’una forma tant divertida com irresponsable, esparverant! S’hagués pogut fer molt mal amb les roques, i ella tant feliç.
  3. Les múltiples vegades que el guia ens va repetir fins al cansament que amb sabatilles esportives no es realitza un descens per un barranc perquè es patina, encara que no vam patinar cap vegada, i tots portàvem sabatilles esportives!
  4. El menjar transportat. En un dels dos tancs hermètics sí que s’hi va filtrar aigua, la motxilla on era transportat aquest pesava molt més perquè estava ple d’aigua el tanc. Vam compartir el menjar no mullat com a bons germans. A la tornada a Alquézar vam fer un bon berenar.

 

Topografia del Formiga:

On s’ubica?

 

Article Tags:
·
Article Categories:
Aventures

Comments to El barranc Formiga