des. 24, 2015
2021 Views
6 0

El caganer i el tió de Nadal

Written by

El caganer i el tió de Nadal són dues de les figueres més característiques del Nadal català.

El caganer és una de les figuretes que forma part del pessebre de Catalunya (també present en altres pessebres de Valencia, Múrcia, Illes Canàries, Portugal i Nàpols).

És representa un individu ajupit de cuclilles, amb el pantalons abaixats, fent les seves necessitats a l’aire lliure.
La seva vestimenta és la tradicional catalana: pantalons foscos, camisa blanca, una faixa vermella i una barretina. Sol fumar una pipa.
La seva ubicació en el pessebre sol ser ocultada, és a dir, es troba més amagat (radera d’una caseta, un arbust o en un racó allunyat) que al descobert, això sempre motiva la seva cerca en tot pessebre català.

És popular en el pessebre català des del segle XIX, però el seu origen no està del tot clar, es remunta entre els segles XVII-XVIII, on el realisme apareix en tot les representacions artístiques de l’època.
Tampoc està clar el seu significat però es creu que té relació amb bonança economòmica amb el següent argument: un català que està fent les seves necessitats implica que està tip per un bon menjar, si ha menjat (per les dates de Nadal) bé vol dir que la casa d’on provenia era abundant en recursos, i fent les seve necessitats al terra, adoba la seva terra per a una bona nova collita, i així es tanca un cercle de bonaventura.
Així doncs, el caganer esdevé un símbol de tradició catalana (el pagès i la seva indumentària típca), llibertat (fer les necessitats a l’aire lliure), fertilitat per la terra (les femtes fan d’adob) i prosperitat per a l’any nou. A més pot ser interpetat com un element simpàtic i divertit que tothom pot ser dins la representació del pessebre.

El Caganer

A dia d’avui, la figura del caganer s’ha popularitzat tant que és habitual trobar creativitats artístiques del caganer que són personatges coneguts (futbolistes, polítics), famosos (cantats i artistes) o personalitzats (et poden fer la teva pròpia figuereta).

Una altra tradició catalana és el tió de Nadal, unes setmanes abans de Nadal, les famílies amb nens comencen a posar menjar a sota del tió. Quan arriba la nit de Nadal, i mentre canten una cançó tradicional, reclamen al tió que retorni tot el que ha menjat en forma de llaminadures i regals.

On s’ubiquen les imatges?

Article Tags:
· ·
Article Categories:
Cultura · Curiositats

Comments to El caganer i el tió de Nadal