juny 20, 2017
3691 Views
8 0

El Castell Templer de Gardeny de Lleida

Written by

El Castell Templer de Gardeny de Lleida es localitza al turó de Gardeny. S’hi pot arribar amb el bus turístic de la ciutat de Lleida, on trobaràs unes grans vistes de la ciutat.

El conjunt monumental de Gardeny constitueix un dels testimonis més destacats de l’arquitectura templera aixecada a Catalunya durant la segona meitat del segle XII. Tot i que entre els segles XVII i XVIII es realitzarien profundes modificacions que acabarien alterant l’antiga fisonomia del conjunt medieval. A dia d’avui, encara es conserven nombrosos testimonis del recinte sobirà. Un espai delimitat per un perímetre de muralles i flanquejat per torres, a l’interior del qual es distribuirien els diferents edificis articulats entorn d’un pati central.

Entre aquests edificis destaca:

  • La torre habitació, una construcció sòlida de dues plantes que reuniria diverses dependències:
    • Espais d’emmagatzematge
    • La Residència
    • La torre homenatge
  • L’església romànica de Santa Maria de Gardeny, edifici singular de gran devoció en el seu moment.

Imatges del Castell Templer de Gardeny de Lleida

Castell de Templers de GardenyCastell de Templers de GardenyVistes des del Castell de Templers de Gardeny

Imatge 360º del Castell Templer de Gardeny de Lleida

Centre d’Interpretació de l’Ordre Templera

L’any 1149, el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV iniciava el setge de la ciutat musulmana de Lleida des del mateix turó de Gardeny. Comptava amb la col.laboració de la milícia Templera, que hi contribuí amb l’enviament d’efectius militars. Un cop conquerida la ciutat, i en agraïment a la seva participació, el mateix comte lliurava a la milícia diversos béns entre els quals s’inclouria el mateix turó de Gardeny.

Avui, després de més de 800 anys, es pot descobrir com era la casa Templera de Gardeny. Pots conèixer i reviure els ideals de l’Orde del Temple, i com vivia la milícia monacal.

Turisme de Lleida disposa el Centre d’Interpretació de l’Ordre Templera. El posa l’abast dels seus visitants per conèixer la història de la ciutat de forma didàctica i accessible. En aquest centre es troben: panells, audiovisuals i elements explicatius recreen la vida d’aquesta orde religiosa i militar.

El conjunt acull també una oficina d’Informació i serveis turístics.

On s’ubica el Castell Templer de Gardeny de Lleida?

Coneix més de Lleida! fes turisme per Lleida, la capital de les terres ponent

Article Categories:
Cultura · Visita

Comments to El Castell Templer de Gardeny de Lleida