juny 25, 2017
1640 Views
33 0

El far de Torredembarra

Written by

El far de Torredembarra (Tarragona) va ser l’últim construït a l’estat espanyol al segle XX. Va començar a funcionar l’1 de gener del 2000. La seva torre és la més alta de Catalunya, i supera en 7 metres al del far del Llobregat.

El far de Torredembarra

Va ser dissenyat per l’arquitecte Josep Maria Llinàs i Carmona. Es troba sobre el penya-segat del Roquer, molt a prop de la roca Foradada.

Ostenta la singularitat de ser l’últim far construït al segle XX i en el segon mil·lenni. I també va ser el primer dels fars encesos al segle XXI i el tercer mil·lenni. Aquest fet ve donat per la seva inauguració, que va tenir lloc l’1 de gener de 2000 a les 00.00 hores.

El far disposa d’un mirador tancat. I també un balconet exterior. En aquests s’observa una meravellosa panoràmica dels voltants. Dominant el port esportiu que està situat en les seves proximitats i els pobles del voltant. Pel sud, l’horitzó s’estén fins el cap de Salou i pel nord-est fins la central tèrmica de Foix i la població de Vilanova i la Geltrú.

Característiques generals del far de Torredembarra

Es caracteritza per la seva torre octogonal de 38 metres. Si es calcula l’alçada sobre el nivell del mar té 58 metres. Està coronat per un mirador cobert amb un ampli voladís sota la llanterna. Aquest està fet d’acer galvanitzat recobert amb xapa de bronze. Té un abast lumínic que pot arribar a 29,3 milles. Aquest far és el que té la torre més alta de tots els fars de Catalunya.

Una escala amb 217 graons porta fins a la part superior, on hi ha la cúpula.

Particularitats del far de Torredembarra

  • L’estructura portant dels elements metàl·lics es va fabricar d’acer galvanitzat en calent. Això és: el recinte mirador, la sala d’equips, el para-sol i la torrassa de llanterna.
  • Tots els cargols i reblons d’unió són d’acer inoxidable.
  • La llanterna de 3 m de diàmetre està fabricada per la Maquinista Valenciana. És de fosa de ferro recoberta parcialment amb xapa de coure i elements de llautó.
  • Les escales d’accés al recinte d’equips i a la llanterna són de fusta de teca amb passamans de llautó.
  • Al voltant de la llanterna hi ha un balconet o mirador exterior. Està limitat pel para-sol de xapa de bronze i baranes de suport i baranes del mateix material. A aquest es té accés per mitjà d’una porta practicada a la torrassa. Circumdat la torre i ascendint al ritme de l’escala hi han 48 finestres. Aquestes es troben en les arestes del fust. Van mostrant al visitant una perspectiva gradual de l’entorn que envolta al far. Les finestres disposen d’un volat fet de xapa de bronze que li dóna al conjunt una empremta característica.
  • El fust és octogonal amb parets de formigó armat de 40 cm. de gruix i 4 m de diàmetre.

Imatges del far de Torredembarra

Com arribar al far de Torredembarra

Des de la platja de Torredembarra s’ha de buscar l’avinguda de la Galera. Al costat del port, en plena zona residencial. Al final de la zona, a prop del terme municipal d’Altafulla i al penya-segat més sortint conegut com la punta de la Galera es troba situat el far.

Es troba al passeig del Roquer, S/N, Torredembarra.

En vols més?

Una altre emblema a visitar de Torredembarra és l’Alfa i Omega, enmig del mar. S’ha de veure i arribar-hi (nedant).

Article Tags:
Article Categories:
Visita

Comments to El far de Torredembarra