Des 20, 2015
1152 Views
7 0

El llac de Banyoles

Written by

El llac de Banyoles i la seva conca lacustre es consideren el conjunt càrstic més extens de Catalunya i de tota la península Ibèrica. Es tracta d’un espai natural únic, de gran valor geològic, ecològic, paisatgístic i cultural, situat a la comarca gironina del Pla de l’Estany, dividit entre els termes de Banyoles i Porqueres.
La seva importància mediambiental li ha valgut la protecció del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) de la Generalitat de Catalunya, la inclusió a la Llista Ramsar de Zones Humides d’Importància i la proposta de formar part de la Xarxa Natura 2000, en l’àmbit de la regió mediterrània.

La formació del llac de Banyoles es remunta fins al quaternari (uns 250.000 anys endarrere) i s’explica a partir dels moviments tectònics que donaren lloc als Pirineus. Una sèrie de fenòmens càrstics posteriors provocaren els enfonsaments que van permetre la formació de la zona lacustre. El llac s’alimenta de l’aigua procedent dels aqüífers.
Els visitants que s’acosten a Banyoles per visitar el llac arriben pel denominat front de l’Estany. Es tracta de la riba de llevant, on un agradable passeig de plàtans permet gaudir tranquil·lament del paisatge. A més, arran del passeig, sobre l’aigua, es poden veure les tradicionals pesqueres, unes petites i emblemàtiques construccions d’ús recreatiu aixecades durant la segona meitat del segle XIX i principis del XX.

Un altre paratge d’especial interès és el dels desmais, situat al costat de l’Estanyol del Vilar i que arriba fins a l’extrem meridional del llac. Es tracta d’un espai enjardinat i romàntic, amb arbres bucòlics de llargues branques que freguen la superfície de l’aigua en la seva lànguida caiguda.

El llac de Banyoles permet nombroses activitats esportives i d’oci. De fet, fou subseu olímpica dels Jocs de Barcelona, l’any 1992, per a les proves de rem. S’hi pot llogar una barca de rems de passeig o bé fer un recorregut en una embarcació més gran. També és possible banyar-se en les zones delimitades, com la Caseta de Fusta (gratuïtament, al nord), el Club Natació Banyoles o els Banys Vells.

Pàgina web oficial del consorci que el gestiona http://www.consorcidelestany.org

Llac de Banyoles

On s’ubica el Llac de Banyoles?

Article Tags:
· ·
Article Categories:
Visita

Deixa un comentari

JosepMRodes.cat
Un web d'en Josep M Rodés