Abr 12, 2017
913 Views
28 0

El monestir de Leire

Written by

El Monestir de Leire o de Salvador de Leyre es troba a la població de Yesa (Navarra), dalt de la serra de Leire. El seu estil arquitectònic és romànic primerenc.

L’entrada val 3 Euros, et dóna dret a una clau amb que obre la porta de l’església i de la cripta, i has de tancar per a que altres que no hagin pagat l’entrada, no puguin entrar.

El monestir de Leire

L’església del monestir de Leire

Dins l’església hi ha una gran urna de fusta, s’hi troben les restes dels primers reis de Pamplona.  Antecedents dels reis de Navarra, dos dels quals foren també comtes d’Aragó.

Es troba documentat des del segle IX i fou fundat seguint l’orde benedictí, però després va passar al Cister.

La desamortització de Mendizábal va fer que el 16 de febrer de 1836 es tanqués el monestir. Llavors es va posar a la venda sense que ningú el comprés.

El 1867 l’església de Leire fou declarada Monument Nacional, i es va reobrir al culte el 1876.

Actualment pertany a la Comunitat Foral de Navarra que l’ha cedit als benedictins.

La llegenda de l’abat Virla de Leire

La llegenda de l’abat anomenat Virila de Leire diu que va dormir durant 300 anys per així comprendre el misteri de l’eternitat. Essent abat de Leire va voler, un dia de primavera, sortir a donar un tomb al bosquet proper a l’abadia. Mentre meditava sobre el misteri del gaudi de l’eternitat va sentir un rossinyol que cantava. Va seure vora una font i va quedar adormit. En desvetllar-se va desfer el camí… però en arribar al monestir va trobar que era molt més gran que unes hores abans. En entrar-hi ningú no el va reconèixer ni ell va poder identificar cap dels monjos. Buscant l’arxiu van trobar que es parlava de l’abat Virila, que havia desaparegut al bosc feia ja tres-cents anys!

Per celebrar-ne el retorn es va fer un Te Deum: en ell es va sentir la veu de Déu que deia a l’abat: “Virila, tu has estat tres-cents anys sentint el cant d’un rossinyol i t’ha semblat un instant. Els gaudis de l’eternitat són encara més perfectes“. Un rossinyol entrà llavors a l’església amb un anell al bec i el va col·locar al dit de Virila, que va tornar a ésser abat de Leire fins a la seva mort.

Imatges del monestir de Leire

Monestir de LeireMonestir de LeireMonestir de LeireMonestir de Leire

On s’ubica el monestir de Leire?

Article Tags:
Article Categories:
Visita

Deixa un comentari

JosepMRodes.cat
Un web d'en Josep M Rodés