ag. 18, 2017
3037 Views
19 0

El Palau de la Paeria de Lleida

Written by

El Palau de la Paeria de Lleida és l’Ajuntament de Lleida. Va ser construït al principi del segle XIII i cedit pels propietaris al govern de la ciutat el 1383.

El Palau de la Paeria de Lleida

Des de la cessió el 1383 és la seu presencial de l’Ajuntament de Lleida. És una obra de les més representativa de l’arquitectura civil romànica a Lleida. També és una de les construccions monumentals més emblemàtiques de Catalunya.

En el seu aspecte exterior s’observen diferents intervencions. La façana que s’obre al riu Segre respon a l’arquitectura d’estil neoclàssic. El 1929, es va optar per una remodelació de caràcter neomedieval. El resultat és una construcció perfectament equilibrada.

La Paeria casa del paer

La Paeria, tal es coneix per ser la casa del “paer” en cap (alcalde) acull en l’actualitat nombrosos tresors:

  • Als soterranis de l’edifici hi ha la Morra. Una masmorra construïda al segle xv on eren confinats els presos sentenciats a mort. A dia d’avui, encara es conserven els grafits dels condemnats dels segles XVI i XVII als carreus de les parets.
  • En l’edifici hi ha l’Arxiu Municipal, que conserva la Carta Pobla, del 1150. Aquesta que documenta la primera constitució dels habitants de les terres de Lleida.

El terme “paer” procedeix de la paraula llatina “patiarii”,  significa “home de pau”. El sobrenom, el van adoptar els batlles de la ciutat després de la concessió del privilegi atorgat pel rei Jaume I el 1264 als antics cònsols de Lleida.

Arquitectura del Palau de la Paeria de Lleida

L’edifici segueix l’estil del gòtic català. La façana conté tots els elements més habituals en aquesta escola. Arran de terra, hi ha una portalada coronada per un arc de mig cercle que recorda el romànic ja que falta la punta típica del gòtic. A la segona planta una sèrie de finestres estretes i altes tornen al tema romànic amb semicercles a sobre i dues columnes esveltes cadascuna.

Les finestres a la primera planta són molt petites i estretes, la qual cosa dóna un aspecte defensiu al palau. Dalt de la porta hi ha tres escuts amb la Senyera Reial; el d’enmig porta, a més, una corona reial.

Imatges del Palau de la Paeria de Lleida

Palau de la Paeria de LleidaPalau de la Paeria de LleidaPalau de la Paeria de LleidaPalau de la Paeria de Lleida

On s’ubica el Palau de la Paeria de Lleida?

Enllaç a la web de l’Ajuntament de Lleida

Pàgina oficial de l’Ajuntament de Lleida, La Paeria de Lleida

 

Coneix més de Lleida! fes turisme per Lleida, la capital de les terres ponent

Article Tags:
· ·
Article Categories:
Visita

Comments to El Palau de la Paeria de Lleida