oct. 9, 2016
1490 Views
25 0

El Palmerar d’Elx

Written by

El Palmerar d’Elx no és una agrupació casual de palmeres. Tampoc és un bosc ni un jardí, és un oasi integrat en l’entorn. És un paisatge creat per l’home per a transformar una terra àrida, escassament regada per aigües salobres. És un lloc idoni per al desenvolupament d’una agricultura de tipus intensiu. Un complex sistema hidràulic, a partir de l’escàs recurs de les aigües del riu Vinalopó. Va permetre el progrés d’una agricultura de regadiu datable en època andalusina.

El palmerar del Camp d’Elx és patrimoni de la Humanitat per la seva funció agrícola i cultural. És un exemple singular de la transferència i implantació de la cultura agrícola aràbiga a Europa. Conseqüència de l’ocupació musulmana de la península Ibèrica a la darreria del segle VIII. Segons la UNESCO, el palmerar hauria atingut la seua fesomia actual als volts del segle X. Alhora que es va crear la ciutat musulmana d’Ils (Elx).

Actualment és l’extensió més gran de palmeres d’Europa.

El Palmerar d’Elx

El palmerar és un exemple destacable del “jardí de palmeres”, un element habitual del paisatge magribí.

Es divideix en nombrosos horts o petits terrenys quadrats o rectangulars. El centre és reservat per al conreu d’arbres de secà com el magraner. Als marges destaquen una fila de palmeres que donen ombra i ajuden a crear microclimes més suaus i humits. Aquests beneficien el creixement d’altres arbres, més petits i menys avesats al clima sec i calorós de l’extrem sud d’Europa.

El sistema d’aquests horts, situats frec a frec, crea una sèrie de dobles files de palmeres, i fa un efecte de “manta de quadres”. Junt amb això, el sistema de rec hi és únic: tradicionalment, es regava a manta, és a dir, inundant l’hort amb l’ajut de séquies. Es feia així sobretot per la mala qualitat de l’aigua, provinent del riu Vinalopó. Aquest com que conté molta sal, si romania estàtica, deixava la sal damunt del conreu i el feia malbé. La divisió física entre les palmeres a la perifèria i el conreu d’enmig, facilitada també per solcs i canalització en terra, significa que els llauradors podrien regar-los independentment. Com que les palmeres toleren aigua més salina que altres plantes, els regants reservaven l’aigua més neta per al conreu central.

Tot i la declaració com a patrimoni natural, l’abandonament d’aquesta mena d’agricultura ha significat, en la pràctica, la desaparició en gran part d’aquestes tècniques. També s’agreuja la substitució dels arbres d’enmig per més palmeres, de tal manera que molts horts destaquen files de palmeres joves al centre, on abans creixia magraners o ametllers.

Imatges del Palmerar d’Elx

El Palmerar d'ElxEl Palmerar d'ElxEl Palmerar d'ElxEl Palmerar d'ElxEl Palmerar d'ElxEl Palmerar d'ElxEl Palmerar d'ElxEl Palmerar d'Elx

Imatges 360º del Palmerar d’Elx

Vista interior

Vista interior

Vista exterior

On s’ubica el Palmerar d’Elx?

Patrimoni mundial

El Palmerar d’Elx va ser declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO. Any 2000.
URL: Patrimoni Mundial referència 930

Patrimoni Mundial UNESCO

Article Categories:
Visita

Comments are closed.