des. 29, 2015
2649 Views
6 0

El Pantocràtor i el conjunt de les esglèsies de la Vall de Boí

Written by

El Pantocràtor és com es coneix popularment la pintura mural de l’època medieval més rellevant de Catalunya. Correspon a la que va aparèixer a l’absis de l’església de Sant Climent de Taüll, a la Vall de Boí. La figura, mostra un Crist majestàtic envoltat d’una màndorla i acompanyat de les figures dels evangelistes i els apòstols. Destaca per la seva gran varietat cromàtica i la força de la seva composició.

El Pantocràtor

Pantocràtor és també el nom grec que s’utilitza per referir-se a Déu totpoderós. En l’art bizantí i romànic serveix per denominar la representació del Déu (Pare o Fill). L’actitud és de benedicció amb la mà dreta i amb les Escriptures o els Evangelis a la mà esquerra. Aquesta figura acostuma a estar representada en forma d’escultura a les portalades o de pintura als absis de les esglésies.

Pantocrator Sant Climent Tahull

La imatge que es veu damunt d’aquesta línea és una reproducció en 3D amb un projector. Es mostra a l’esglèsia de Sant Climent de Taüll del que seria tot el fresc.

Tot i que es desconeix el nom de la persona que va pintar l’absis de Sant Climent de Taüll, se’l reconeix en el món artístic com el Mestre de Taüll. Se sap que la resta de les pintures conservades pertanyen a un altre artista. El mateix passa a l’altra església de la població, Santa Maria, consagrada el mateix any 1123. On sembla que també hi van treballar dos pintors seguint el mateix esquema: un va pintar l’absis principal, que representa l’Epifania, i un altre, els secundaris.

Aquesta pintura forma part d’un ric complex arquitectònic, escultòric i pictòric excepcional i molt característic: el conjunt de les esglésies de la Vall de Boí.

El conjunt de les esglèsies de la Vall de Boí

El conjunt romànic de la Vall de Boí està format per vuit esglésies i una ermita:

 1. L’església Santa Maria de l’Assumpció de Cóll
 2. L’església Santa Maria de Cardet
 3. L’església Sant Feliu de Barruera
 4. L’església la Nativitat de Durro
 5. L’ermita de Sant Quirc de Durro
 6. L’església Santa Eulàlia d’Erill-la-Vall
 7. L’església Sant Joan de Boí
 8. L’església Santa Maria de Taüll
 9. L’església Sant Climent de Taüll

Són construccions dutes a termes durant els segles XI i XII seguint els models provinents del nord d’Itàlia i el romànic llombard. Es caracteritza per:

 • La funcionalitat de les seves construccions.
 • L’acurat treball de la pedra.
 • Els esvelts campanars de torre.
 • La decoració exterior d’arquets cecs.
 • bandes llombardes.

Una joia arquitectònica ubicada en una de les valls més boniques dels Pirineus. El romànic de la vall de Boí és excepcional per la concentració en un espai reduït d’un nombre tan elevat d’esglésies d’un mateix estil arquitectònic, conservat al llarg del temps amb molt porques modificacions.

Tot i ser també originalment romàniques, n’han quedat fora:

 • Sant Quirc de Taüll, a la moderna urbanització del Pla de l’Ermita.
 • Sant Martí de Taüll, de la qual només queda un absis, dins del nucli de Taüll.
 • Sant Salvador de Barruera, damunt del poble de Barruera.
 • Sant Llorenç de Saraís, al poble vell de Saraís.
 • Sant Pere de Boí, de la qual hi ha restes a Boí.
 • Sant Cristòfol d’Erill la Vall, a les bordes del poble del mateix nom.

També pertany a l’època romànica l’hàbitat pastoral de les Costes, així com un conjunt de peces pictòriques i escultòriques que s’han conservat en museus:

 • El fragment de taula pintada de Boí
 • La Mare de Déu de Caldes de Boí
 • La Mare de Déu d’un davallament de Taüll
 • La Mare de Déu de Taüll
 • La Mare de Déu desapareguda de Taüll
 • Uns plafons de fusta de Taüll.

A començament del segle XX, l’Institut d’Estudis Catalans i la Junta de Museus van fer un catàleg de totes les pintures murals que encara es conservaven a les parets d’aquestes esglésies. Les van traslladar al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

El 2000, aquest llegat artístic va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO.

Al costat de Boí, a la Val d’Aran destaquen les esglésies romàniques de Bossòst, Vielha, Escunhau, Arties, Salardú, Unha i Tredòs. A l’altra banda de la vall, al Pallars Sobirà, sobresurten el monestir de Santa Maria de Gerri de la Sal i l’església de Son, a València d’Àneu.

  DSC08307 IMG_2163b IMG_5733 IMG_5735

A principis del segle XX va començar a sorgir un creixent interès en l’art romànic, fins aleshores considerat com una vulgaritat al costat del gòtic. Fruit d’aquesta inquietud pel llegat artístic que es conservava a les parets de les esglésies, es va fer un inventari de totes les obres que hi havia a Catalunya. Finalment, la Junta de Museus va decidir traslladar a Barcelona les obres més importants per por que fossin robades. És per això que entre 1919 i 1923 les pintures de la vall de Boí (i les de Taüll en particular) es van extreure del seu emplaçament original i actualment es poden veure al MNAC, a Barcelona. Tot i això, es va tenir el detall de deixar còpies exactes a totes les esglésies per tal de minimitzar la sensació d’espoli.

Font original de la informació: 116 icones turístiques de Catalunya i Wikipedia “esglèsies romàniques de la Vall de Boí”.

On s’ubica el MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya)?

Patrimoni mundial

L’any 2000 les esglésies romàniques catalanes de la Vall de Boí van ser declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO.

URL: Patrimoni Mundial referència 988

Patrimoni Mundial UNESCO

 

Article Categories:
Visita

Comments to El Pantocràtor i el conjunt de les esglèsies de la Vall de Boí