des. 25, 2015
5082 Views
5 0

El vesc o muérdago

Written by

El Vesc (Viscum album, muérdago en castellà) és una planta semiparàsita (és a dir, un paràsit que no viu exclusivament de l’hoste, ja que pot desenvolupar la fotosíntesi) que creix damunt les branques d’alguns arbres, principalment de fulla caduca, i endinsa les seves arrels a l’hoste per captar els nutrients.

És molt fàcil reconèixer-la pels fruits rodons, generalment de color blanc i enganxosos. Forma mates en una forma esfèrica de la part aèria o la copa de l’arbre parasitat. És manté verda tot l’any, les fulles són fràgils de color verd pàl·lid i té baies de color blanc.

Quan els arbres de fulla caduca es queden sense fulles, el vesc és fàcilment visible, forma esferes en suspensió a la copa dels arbres.

Vesc a l'arbre

És una de les plantes típiques del Nadal (almenys 200 aC), al costat del grèvol i la flor de Nadal o Poinsettia. Se li atribueix com a moltes plantes la bona sort i també fertilitat. En l’antic druïdisme se la considerava una planta sagrada que havia de ser tallada amb una falç d’or i es guardava en un drap blanc pel druida (aquest fet apareix als còmics d’Astèrix i Obèlix), un cop tallada no podia tocar el terra.

Si et regalen (o es compra) una branqueta de vesc per Nadal (moment de canvi d’any), es diu que tindràs sort tot l’any. També hi ha qui deixa la branqueta de vesc penjada a casa tot l’any com a protecció de llamps i de foc fins i serà substituït el dia de Nadal de l’any següent.

Una altra coneguda tradició es donar-se un petó sota el vesc quan es coincideix amb algú. A Escandinàvia, el vesc es considera una planta de pau, sota la que els enemics poden declarar-se la pau o les parelles enfadades poden besar-se i reconciliar-se.

El comentat…Si dues persones es troben sota una branqueta de vesc estan obligades a donar-se un petó.

Article Tags:
·
Article Categories:
Cultura · Curiositats

Comments to El vesc o muérdago