ag. 28, 2017
2665 Views
71 0

Els 3 micos savis del santuari de Tôshôgû al Japó

Written by

Els 3 micos savis apareixen per primera vegada representats com a escultures en fusta en el santuari de Tôshôgû (s.XVI) de Nikko al Japó. El conjunt de temples i santuaris de Nikko són patrimoni de la humanitat per la UNESCO.

Els micos savis també són coneguts com els simis místics. Representen l’ensenyament de “no veure cap mal, no sentir cap mal, no dir cap mal”. És a dir, “no escoltar el que et porti a fer males accions”, “no veure les males accions com una cosa natural” i “no parlar malament sense fonament”.

Els 3 micos savis del santuari de Tôshôgû

L’escultura fou erigida en honor del shōgun Tokugawa Ieyasum. Es basa en ensenyaments de Confuci. També es vinculat amb el missatge dels tres filtres de Sòcrates.

La visió occidental simplifica el seu ensenyament amb el clàssic: “veure, escoltar i callar”

Un lema que fins i tot es pot trobar en forma d ‘emoticones al whatsapp. Simplificar-ho, tergiversa la idea original i fins i tot l’ordre de les figures representades.

La llegenda sobre els 3 micos savis

La llegenda dels tres micos savis té el seu origen en la mitologia xinesa. La història està protagonitzada per tres personatges:

 • Kikazaru, el mico que no sent. Es tapa les orelles. No sent cap mal.
 • Iwazaru, el mico que no parla. Es cobreix la boca. No diu cap mal.
 • Mizaru, el mico que no veu. Es cobreix els ulls. No veu cap mal.

Aquestes tres singulars criatures van ser enviades pels déus com a observadors i com a missatgers. Havien de prendre testimoni dels actes i les males accions de la humanitat. I així, posar-les en coneixement de les pròpies deïtats. Ara bé, aquests missatgers divins van actuar segons un conjur màgic pel qual els eren atorgades dues virtuts i un defecte, sent representats pel següent ordre:

 • Kikazaru, el mico sord, és qui observava a tot el que cometia males accions. Més tard, se les comunicava al mico cec (Mizaru) mitjançant la veu.
 • Per la seva banda, Mizaru, el mico cec, és qui transmet els missatges del mico sord al mico que és mut, a Iwazaru.
 • Iwazaru, el mico que no parla,  és qui rebia els missatges del mico cec. Ell feia complir la pena imposada pels déus cap als humans, doncs decidia el càstig que aquests havien de rebre.

El que es desprèn d’aquesta història és sobretot la necessitat de mantenir-se sempre nets d’esperit. Evitant escoltar allò que obligui a actuar de mala manera, a evitar parlar sense tenir fonament i a no veure les males accions com una cosa natural.

Imatges dels 3 micos savis en el santuari de Tôshôgû de Nikko (Japó)

Caràcters Unicode

Unicode proporciona representacions emoji dels micos de la manera següent:

 • Kikazaru: U+1F649 🙉 hear-no-evil monkey 🙉 mona no-sentir-mal
 • Mizaru: U+1F648 🙈 see-no-evil monkey 🙈 mona no-veure-mal
 • Iwazaru: U+1F64A 🙊 speak-no-evil monkey 🙊 mona no-parlar-mal

Els 3 filtres de Sòcrates

Hi ha un paral·lelisme entre la llegenda dels “tres micos savis” i la història dels “3 filtres de Sòcrates”. En aquesta s’explica com un alumne seu va entrar un matí a casa ansiós per explicar-li un rumor. Davant la impaciència del jove, el savi atenès li va explicar que abans de revelar-aquella notícia, havia de pensar en aquestes tres dimensions:

 1. El rumor que vas a explicar-me … Ha estat contrastat? És al teu semblar una veritat?
 2. El que vols explicar és si més no, bo?
 3. Finalment, el que vas a explicar-És realment útil o necessari?

Aquests tres filtres com s’evidencia, tenen molt a veure amb els perfils que representa cada mico del temple de Toshogu.

En conclusió, la llegenda dels micos savis i  la història dels tres filtres que Sòcrates, transmeten un ensenyament que ha sobreviscut al llarg dels temps. A dia d’avui, segueix sent vigent i present (en la iconografia actual):

 • S’ha de ser prudents amb el que es diu
 • Savis amb el que s’escolta
 • I hàbils a l’hora de dirigir la mirada

On s’ubica  el santuari de Tôshôgû de Nikko al Japó amb els 3 micos savis?

Patrimoni mundial

L’any 1999 el conjunt de temples de Nikko del Japó va ser declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO.

URL: Patrimoni Mundial referència 913

Article Categories:
Visita

Deixa un comentari