oct. 7, 2016
2492 Views
24 0

Els 4 Gats, Barcelona

Written by

Els 4 Gats fou una cerveseria cabaret símbol de la bohèmia modernista. Fou inaugurat a Barcelona a mitjans de juny de 1897, situat al carrer de Montsió, als baixos de la Casa Martí, edifici modernista de Josep Puig i Cadafalch (1896).

Durant els sis anys en què va romandre actiu, fins al 1903, esdevingué un dels nuclis principals del Modernisme. A dia d’avui torna a funcionar com a bar i restaurant, i conserva la decoració i múltiples fotografies i gravats de l’època.

Els 4 Gats

Va ser creat i regit per Pere Romeu, un personatge d’una fesomia molt característica que constituïa la imatge viva del local i que havia treballat com a cambrer al cabaret Le Chat Noir de París. Romeu va decidir crear un local amb ambient avantguardista i bohemi a Barcelona. Els inversors foren:

 • El pintor Ramon Casas
 • El drapaire enriquit Maties Ardèniz
 • El banquer Manuel Girona

Ràpidament va ser adoptat com a lloc de trobada d’artistes i personatges insòlits.

La idea de posar a l’establiment el nom d’Els Quatre Gats fou una ironia del que representava ser. La inspiració fou una barreja entre Le Chat Noir parisenc (“el gat negre”) i un altre cabaret de Montmatre, el Quatz’Arts. El fet que els impulsors fossin quatre i el gat un símbol de modernisme, acaba de donar explicació al nom.

Els 4 impulsors i habituals de l’establiment foren:

 1. Santiago Rusiñol, escriptor, dramaturg, pintor i col·leccionista
 2. Ramon Casas, pintor, dibuixant i cartellista
 3. Miquel Utrillo, pintor, enginyer, crític, periodista i promotor cultural
 4. Pere Romeu, pintor, director de gimnàs, titellaire, editor de premsa i promotor cultural

També foren habituals els músics:

 • Enric Granados
 • Isaac Albéniz
 • Lluís Millet

Els Quatre Gats s’inscriu en una llarga tradició de tertúlies, cenacles i caus d’art barcelonins. Al local s’hi realitzaren:

 • Vetllades literàries
 • Espectacles de titelles i d’ombres
 • Informals vetllades musicals a càrrec de Granados, Malats, Albéniz, Darío de Regoyos —que a part de pintor era guitarrista amateur—, Miquel Llobet, etc.
 • Lectures poètiques
 • Exposicions d’art del mateix Regoyos, Nonell, Pichot, Gosé, Torent o Picasso, les dues primeres individuals del qual tingueren lloc al local el febrer i el juliol del 1900.

Durant l’any 1899 es van publicar 15 números de la revista Quatre Gats.

Imatge 360º dels 4 Gats

Vista interior

La icona dels 4 Gats

La icona per excel·lència dels 4 Gats i del modernisme és el quadre a l’oli “Ramon Casas i Pere Romeu en un tàndem”. A dia d’avui s’exposa al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) a Barcelona.

Ramon Casas i Pere Romeu en tàndemEl quadre és obra d’en Ramon Casas. Aquesta presidia el llarg taulell del local, la paret principal. En l’escena, es mostra tots dos amics compartint una bicicleta amb la ciutat desdibuixada de fons. Datat el 1897, el quatre té unes mides de 188×215,5cm i va adquirit pel MNAC el 1964. L’obra que s’hi exposa no és com la d’origen. En un inici l’obra era més gran, feia 208x291cm, però un cop despenjat del local, va ser retallat per un propietari particular. Va fer desaparèixer el text “Per anar amb bicicleta no’s pot du l’esquena dreta” i també un tros de la roda posterior de la bicicleta.

Ramon Casas i Pere Romeu en automòbilLa pintura es va substituir amb el canvi de segle per “Ramon Casas i  Pere Romeu en un automòbil“. Es va considerar que l’automòbil era un vehicle més propi del segle XX. A més a més, el cotxes foren una de les grans passions d’en Casas. Tanmateix, “la nova pintura”, no va transmetre la mateixa proximitat i familiaritat que la del tàndem. La situació d’aquell moment ja era el final de l’esplendor del local. La realitat fou una desbandada dels contertulians joves cap a París.

Els Quatre Gats establiment emblemàtic

Els Quatre Gats és un establiment emblemàtic de la ciutat de Barcelona. Al terra del carrer i davant de la porta d’accés del local, l’Ajuntament de Barcelona hi va col·locar una placa de “reconeixement als seus anys de servei a la ciutat”.

4 Gats Barcelona

On s’ubica els 4 Gats?

Enllaços

Article Categories:
Degustacions

Comments to Els 4 Gats, Barcelona