oct. 17, 2015
2612 Views
6 0

Els castells dels castellers

Written by

Els castells són les torres humanes que es construeixen des del segle XVIII, a dia d’avui, presents per tota Catalunya i símbol d’identitat catalana.

La vestimenta actual del casteller és una indumentària tradicional: camisa de màniga llarga de color amb escut de la colla, pantaló blanc, faixa i mocador.  La canalla dels pisos superiors du casc de poliestirè per seguretat.

Els castellers tenen el lema: “Força, Equilibri, Valor i Seny“, sorgit d’un vers de l’obra “Els Xiquets de Valls” de Josep Anselm Clavé. Aquest lema resumeix les característiques d’un casteller:

 • Força: Són persones fortes. L’origen dels castells rau en una època en què el poble estava acostumat a feines molt dures i eren persones corpulentes. Actualment es valora molt més la tècnica que la força.
 • Equilibri: El fet d’estar una persona sobre l’altra i, en la majoria de castells, a més amb altres persones en el mateix pis, implica un sentit de l’equilibri i la confiança en els altres molt fort. De totes maneres el més important és tractar de ser equilibrats en tots els sentits.
 • Valor: Una característica de tots els castellers, especialment dels que pugen al castell, sobretot la canalla, però també dels que aguanten la construcció des del seu peu.
 • Seny: Tant a l’hora de planificar un castell, com a l’hora d’assajar-lo i tirar-lo a plaça, es necessita que tothom tingui seny, ja que de l’esforç i concentració de tots depèn l’èxit del castell.
  Hi ha altres lemes entre els castelleres i s’identifiquem amb: germanor, treball, constància, esforç, confiança, compenetració, entre altres.

Un castell està format per diferents parts, que tenen diferents funcions i maneres de construir-se:

 • Pinya: és la base del castell. És on es troba el gruix de persones, que donen suport al castell.
 • Tronc: és la part visible del castell, formada pels pisos compresos des dels baixos fins al pis immediatament anterior al de dosos.Determina el grau de dificultat del castell, pel nombre de persones implicades, segons la quantitat i l’alçada de les rengles (cada una de les columnes del castell) del tronc.
 • Pom de dalt: Són els tres darrers pisos del castell i sempre tenen la mateixa composició, independentment del castell.
 • Folre: se situa a sobre de la pinya, que en aquest cas es diu soca, i té gairebé la mateixa forma que una pinya de castell sense folre. S’utilitza per a subjectar als terços i ajudar als segons en castells de més dificultat. Per exemple: el 3 de 9 amb folre.
  Manilles: són els castellers situats sobre el folre, al nivell dels terços, i que ajuden a subjectar als quarts. Se sol utilitzar en els pilars de 8, les torres de 9, o en els castells de 10.
  Puntals: són els castellers situats sobre les manilles, al nivell de quarts.

Els castellers assagen per poder realitzar les millors construccions. Habitualment els castells s’assagen per trams: muntatge de pinya, tronc, pom de dalt, canalla, o combinacions parcials de trams per agafar pràctica i confiança, i per provar els llocs per les persones que en cada actuació poden assistir, car als assaigs no tota la colla es pot reunir.
Els assaigs es realitzen habitualment a cobert i les colles disposen de mitjans que permeten practicar amb un risc reduït de prendre mal sense que calgui la presència de tota l’estructura del castell per practicar, i per tant es redueix el risc de lesions a plaça

Quan comença a erigir-se, un castell pot acabar de quatre formes diferents, de menor a major grau d’assoliment:

 • Intent: Si el castell cau abans de carregar-se, es diu que ha estat un intent (o que el castell ha fet llenya).
 • Intent desmuntat: Si l’enxaneta, o el castell, baixa abans de carregar el castell una vegada ha començat a tocar la música de les gralles, i es pot desfer ordenadament el castell, es diu que és un intent desmuntat.
 • Carregat: Si el castell, després de carregar-se cau, es diu que ha estat carregat.
 • Descarregat: Si l’enxaneta baixa un cop l’ha carregat i també ho fan la resta de castellers, el castell s’anomena descarregat.

Els castellers s’organitzen en colles castelleres, entitats que actuen plegades en les diverses actuacions castelleres que componen una temporada de castells. Segons el castell de més alçada assolit es diu que una colla castellera és una colla de sis, set, vuit, nou o de deu, i a aquests efectes els pilars es consideren una construcció de dos pisos més (és a dir, per exemple un pilar de cinc té dificultat de castell de set). La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya agrupa unes 60 colles.

Des del 16 de novembre de 2010 els castells són Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

La imatge superior és un castell carregat el 17 d’octubre del 2015 pels Castellers de Lleida a la plaça de la Paeria de Lleida.

On s’ubica?

Més informació (i font d’informació d’aquesta entrada) a Wikipedia/Castells

Article Categories:
Cultura

Comments to Els castells dels castellers