set. 1, 2012
4878 Views
5 0

Eths Uelhs deth Jueu, Val d’Aran

Written by

Eths Uelhs deth Jueu en aranès, en català coneguts com els Ulls del Jueu. És una carismàtica cascada de la Val d’Aran.També es anomenada com els ulls del diable i  ulls de Júpiter.

Eths Uelhs deth Jueu, Val d’Aran

És una cascada espectacular i un fenomen excepcional. En origen són les aigües de la glacera de l’Aneto que desapareixen en el Forat d’Aigualluts, a la vall de Benasc. Aquestes reapareixen a prop de l’Artiga de Lin, a Val d’Aran, després de recórrer més de 4 quilòmetres subterranis. S’hi accedeix des de Es Bòrdes, per una pista asfaltada. La pista està tancada els mesos d’hivern a causa de les allaus que baixen cada any a l’època de la neu.

Des del balcó protegit amb barana i les pedres altes de davant de la cascada podrem realitzar magnífiques fotografies d’aquesta cascada. Es singular pels múltiples dolls, amb unes aigües glacials i del desglaç que tenen més o menys volum en funció de l’època de l’any. És especialment espectacular durant els dos mesos del desglaç, entre abril i maig. A l’accés als Ulls del Jueu hi ha un espai habilitat per estacionar el vehicle. En el trajecte de la pista asfaltada hi ha un preciós berenador amb barbacoes i taules a la ribera del riu Joel, a més d’un refugi-braseria.

Diversos trams del riu Joèu estan habilitats i classificats per a la pesca sense mort. Es poden trobar al mapa de pesca que edita cada temporada el Govern aranès.

En diversos punts es pot observar la baixada d’allaus de l’hivern. Aquestes coincideixen amb alguns barrancs per on baixen les aigües de les neus, formant en ocasions bonic dolls i rierols als marges de la pista asfaltada.

Article Tags:
· ·
Article Categories:
Visita

Comments to Eths Uelhs deth Jueu, Val d’Aran