abr. 13, 2017
1283 Views
29 0

La Fàbrica d’Armes d’Orbaizeta

Written by

La Fàbrica d’Armes d’Orbaizeta es troba situada a prop de la Selva d’Irati. Al 2007 fou declarada Bé d’Interès Cultural per ser una joia de l’arquitectura del s. XVIII, pendent de recuperació es troba en estat de ruïna i cal visitar-la amb cura.

Tot i la seva curta existència (1784-1884), la Real Fàbrica d’Armes i Municions d’Orbaizeta va tenir una intensa i atzarosa història, fidel al turbulent segle XIX. La seva importància militar es reflexa en la llista dels protagonistes que hi estigueren, com el cas dels Generals:

  • Els Generals Morillo i Reille
  • Espoz i Mina o Zumalacárregui

Així com els qui posteriorment la visitaren com Valle Inclán o Hemingway.

La Fàbrica d’Armes d’Orbaizeta

La Fàbrica només fou un imant per les cinc guerres de l’època (1793-1875), patint-ne la vall totes les nefastes conseqüències. Després de produir durant anys munició, i en alguna etapa fins i tot canons, passà a mitjans del s. XIX a produir ferro de qualitat, que després era transformat a les fàbriques de Trubia i Oviedo, a Astúries. Malvivint des del 1869, després d’un incendi fortuït, acabà tancant les seves portes al 1884 per l’auge dels Alts Forns.

És una joia de l’arqueologia industrial peninsular. Construïda sota la influència de l’Enciclopedisme francès, amb una moderna visió on a més de la producció cobrava protagonisme la salut i vida diària dels treballadors. Més de 150 i les seves famílies, junt a les tropes de vigilància visqueren durant anys en aquest frondós i perdut racó de la Selva d’Irati.

Imatges de la Fàbrica d’Armes d’Orbaizeta

On s’ubica la Fàbrica d’Armes d’Orbaizeta?

Article Categories:
Visita

Deixa un comentari