jul. 15, 2011
3977 Views
4 0

Les falles de Taüll, Vall de Boí

Written by

Arribem a Llesp i fem un sopar ràpid de remenat de gambes, palets de cranc i salmó per agafar el cotxe i anar muntanya amunt cap a la Vall de Boí, i sí! ja veiem una serp de foc baixant la muntanya: són les falles de Taüll, a això hem vingut.

Anem a veure aquesta tradició dels pobles de l’Alta Ribargorça, relacionada amb el solstici d’estiu. Es creu que el foc allunya els mals esperits que surten a mitjanit, a la vegada que es festeja la bona collita i el bon temps, tota una gran festa, ens apuntem.

Les falles són unes torxes gegants fetes a partir d’un tronc creat especialment per l’ocasió, cada tronc es transportat a l’ombro com si fos un sac de patates, el seu pes és significatiu… Així que una filera de gent, un centenar, amb torxes crea una massa de foc que baixa de nit corrent des del cim de la muntanya fins la plaça del poble on la gent l’espera expectant.

En la plaça del poble es veu com a efecte òptic com la serp de foc va aproximant-se poc a poc, però realment són les persones que porten les falles que corrent s’atensen i fan tres tombs a la plaça a l’arribar, el foc ja està aquí, el fum ens envolta… L’esforç i el risc de les persones de les que transporten les falles s’evidencia: si un cau o perd la falla pot ser un desastre, faria “efecte domino” cansats de la baixada i contents per l’aclamació popular les falles són llançades en una gran foguera.

Hi ha orquestra, barra amb cerveses/refrescs a 2 euros i cubates/ mojitos a 4.Així que ens fiquem en un lloc destacat per triomfar a la pista…

En les falles de Taüll

Finalment marxem cap a casa desprès de no tenir sort en el Bingo popular.

* Si vols veure el reportatge gràfic fes click aquí (+)

Article Categories:
Cultura

Comments to Les falles de Taüll, Vall de Boí