des. 19, 2015
1583 Views
6 0

Fesol de Santa Pau

Written by

La Denominació d’Origen Protegida “Fesols de Santa Pau” protegeix les llavors de fesol (Phaseolus vulgaris L.) de les varietats tradicionals Tavella Brisa, Setsemanera i Gra petit, seques o cuites i en conserva, produïdes en terres volcàniques de la comarca de la Garrotxa.

El fesol de Santa Pau, és el fruit de la mongetera científicament anomenada phaseolus vulgaris. Té un cicle vital força curt, unes dotze setmanes, i li calen unes condicions meteorològiques especials. El temps ha de mimar-la molt per garantir una bona collita. La varietat genuïna continua essent la tavella grisa, la més exquisida i la que dóna prestigi al fesol de Santa Pau.

Es poden començar a plantar el mes de Maig i d’aquesta manera es poden tastar fesols primerencs per la Mare de Deu d’Agost, coincidint amb la festa de Santa Pau. El normal, però, és plantar-los pels volts de Sant Joan i arrencar-los a partir de les festes de la Tura, la segona setmana de setembre.

Sempre s’han de plantar al terraprim, en un terreny porós, lleuger, de textura granular i silicis. La terra volcànica és ideal, ja que permet la filtració fàcil de la pluja. Es poden plantar amb el mètode tradicional: fent regues i amb un palot anar fent pics i tirant-hi tres o quatre grans a cadascun, deixant una separació d’uns quaranta centímetres entre pic i pic i a dos centímetres sota terra perquè neixin bé.

Un mes i mig després comença la floració, un dels moments més delicats de la vida de les fesoleres. El vent de ponent i les insistents pluges 5 dies després de la floració podrien destruir la collita. Vuit dies després les plantes comencen a posar tavelles que es van omplint progressivament de grana. Cinc o sis setmanes després quan les tavelles són plenes es poden començar a arrancar. Es fan manats capgirats cap per avall i posteriorment s’apilonen en pallerons i es deixen secar.
Posteriorment queden 4 procesos molt importants: Batre, Ventar, Garbellar i Triar.
Si el temps no ho impedeix doncs, al setembre els fesols ja són al sac a punt de ser venuts, cuits i menjats.

IMG_4993 IMG_4992

Característiques del Fesol de Santa Pau

Característiques morfològiques dels fesols secs
Els grans són blancs, lleugerament brillants i arrodonits i presenten un pes mig entre 18 i 30 g per 100 llavors, al 12% d’humitat.

Característiques químiques dels fesols secs
Totes les llavors de les varietats Tavella Brisa, Setsetmanera i Gra Petit, conreades a la zona de la DOP i madurades a partir de mitjans d’agost, tenen una elevada proporció de proteïna (igual o superior al 25%), disminuint el contingut de proteïna quan els fesols són conreats en ambients diferents als que empara la DOP.

Característiques organolèptiques dels fesols cuits, tant a nivell domèstic com per les empreses elaboradores.
Des del punt de vista organolèptic les tres varietats autoritzades, conreades a la zona geogràfica a protegir, destaquen una vegada cuites per tenir una pell poc perceptible (de 2 a 4 en una escala de 0 a 10), una farinositat baixa-mitja (de 3 a 4 en una escala de 0 a 10), un sabor suau a fesol característic (4 en una escala de 0 a 10) i absència de sabors estranys (de 0 a 1 en una escala de 0 a 10). Aquests aspectes es deuen al tipus de sòl i a la maduració en condicions de temperatures moderades.

Zona Geogràfica

La zona geogràfica de producció i elaboració dels fesols emparats per la Denominació d’Origen Protegida correspon als municipis de Santa Pau (principal nucli de producció), Castellfollit de la Roca, Les Planes d’Hostoles, Les Preses, Olot, Sant Feliu de Pallerols i Sant Joan les Fonts (tots pertanyents a la comarca de la Garrotxa, situada a Catalunya, en el N.E. d’Espanya).

La fase de cultiu queda limitada a les terres de naturalesa volcànica.

Plat cuinat amb fesols de Santa Pau

IMG_5035

On s’ubica Santa Pau per comprar els seus fesols?

Article Tags:
· ·
Article Categories:
Curiositats · Degustacions

Comments are closed.