set. 13, 2017
2756 Views
103 0

La font d’Hèrcules de Gaudí, Barcelona

Written by

La Font d’Hèrcules de Gaudí es troba als jardins del Palau Reial de Pedralbes de Barcelona. Va ser construïda el 1884 amb un disseny de l’arquitecte Antoni Gaudí. Aquesta obra està inscrita com a Bé Cultural d’Interès Local.

La font d’Hèrcules de Gaudí en els jardins del Palau Reial de Pedralbes, Barcelona

El Palau Reial de Pedralbes fou l’antiga residència de la família reial espanyola a les seves visites a la ciutat comtal. A dia d’avui és la seu de la Unió per la Mediterrània.

Dins del conjunt desenvolupat a la finca Güell, Gaudí va realitzar aquesta font en un indret recòndit  dels jardins. En el bell mig d’un bosc de bambús. Aques fet,  va provocar que durant anys l’obra passés desapercebuda. Va ser redescoberta el 1983 per l’arquitecte municipal Ignasi Serra i Goday.

La font està dedicada a l’heroi mitològic Hèrcules. També hi està dedicada la reixa d’entrada dels pavellons de la porteria realitzats per Gaudí. Aquesta reixa, executada en ferro per Joan Oñós, un col·laborador de Gaudí, té forma de drac, i representa a Lladó. El drac guardià del Jardí de les Hespèrides, vençut per Hèrcules al seu onzè treball. Aquest episodi va ser narrat per Jacint Verdaguer al seu poema L’Atlàntida. Va ser dedicat a Antonio López y López, primer marquès de Comillas, que era el sogre d’Eusebi Güell. Segons Verdaguer, Hèrcules va ser el fundador llegendari de Barcelona.

Descripció de la font d’Hèrcules de Gaudí

  • La font consta d’un banc de pedra de forma el·líptica amb respatller de paredat.
  • A la part central s’aixeca un pedestal sobre el que es troba un bust d’Hèrcules.
  • Tota l’obra és l’original menys el bust, col·locat nou en la restauració del 1983.
  • De la base d’aquest pedestal surt un broc amb forma de drac xinès. Si es pressiona el botó de la paret surt l’aigua i vessa en una pica amb l’escut de Catalunya.
  • El conjunt és sobri però estètic.
  • L’obra s’integra de forma harmoniosa amb la natura circumdant, una de les preocupacions de l’arquitecte a la seva obra.

Imatges de la font d’Hèrcules de Gaudí

On s’ubica la font d’Hèrcules de Gaudí?

La font d’Hèrcules dissenyada per Antoni Gaudí es localitza en un indret recòndit es troba  dels jardins de Palau Reial de Pedralbes de Barcelona.

Article Categories:
Visita

Deixa un comentari