set. 17, 2016
2426 Views
21 0

Hospital Sant Pau a Barcelona el Recinte Modernista

Written by

L’Hospital Sant Pau a Barcelona és el Recinte Modernista més gran del món. El seu solar ocupa l’equivalent a nou illes de cases de l’Eixample. Construït entre 1902 i 1930 i obra cabdal del modernisme català, va ser declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 1997.

El recinte és obra de l’arquitecte català Lluís Domènech i Montaner. Montaner és especialista del Modernisme, a l’arquitectura de Barcelona. El modernisme és el nom com es coneix l’Art Nouveau de principis del segle XX a Catalunya.

L’hospital respon a un plantejament arquitectònic i urbanístic integral. L‘espai es va concebre a l’estil d’una ciutat-jardí, amb un seguit de pavellons aïllats. Aquests es comuniquen per galeries subterrànies amb il·luminació zenital, per on corren les instal·lacions d’aigua, gas, electricitat i calefacció.

Hospital Sant Pau a Barcelona el Recinte Modernista

El recinte presenta un disseny i una decoració de gran audàcia. La seva concepció està perfectament adaptada a les necessitats dels malalts, molt d’espai i llum.

L’hospital fou erigit per reemplaçar l’hospital de la Santa Creu, ubicat en un Raval atapeït i poc salubre. Les obres s’iniciaren gràcies al suport econòmic del barceloní Pau Gil i Serra. El seu nom serveix per donar-li nom al recinte, conegut en un inici com Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Tots els edificis de l’hospital són coberts amb volta de maó de pla. La qual cosa facilita la compartimentació espacial dels pavellons. Els elements ornamentals es basen principalment en la ceràmica i el mosaic. S’alterna amb el maó vist, la pedra i, rarament, els marbres, amb uns resultats cromàtics i de textura òptims.

La principal fita visual del conjunt és constituïda pel pavelló d’entrada, coronat per la torre del rellotge. Consta de semisoterrani i tres plantes, amb un cos central i dues ales en un angle de 90 graus, que allotgen els serveis d’administració.

Els diversos pavellons d’infermeria segueixen pràcticament tots el mateix esquema: una gran sala ritmada per vuit arcs apuntats, que comunica amb dependències diverses a un costat, i amb la zona d’aïllament, amb un accés independent, a l’altre. La façana principal dels pavellons sol quedar emmarcada per la torre de planta circular, amb cúpula.

La visita al Recinte Modernista l’Hospital Sant Pau

La visita al Recinte Modernista, la unió d’història i arquitectura trasllada el visitant a principis del segle XX, als anys en què Barcelona experimentava el seu major desenvolupament urbanístic. Durant la visita es fa un recorregut per l’evolució d’una de les institucions sanitàries més antigues d’Europa. També s’explica com va ser dissenyat i construït el Recinte Modernista i quin ús té actualment com a centre de coneixement de renom internacional.

Imatges de Hospital Sant Pau a Barcelona el Recinte Modernista

Hospital Sant Pau a Barcelona Recinte ModernistaHospital Sant Pau a Barcelona Recinte ModernistaHospital Sant Pau a Barcelona Recinte ModernistaHospital Sant Pau a Barcelona Recinte ModernistaHospital Sant Pau a Barcelona Recinte ModernistaHospital Sant Pau a Barcelona Recinte ModernistaHospital Sant Pau a Barcelona Recinte ModernistaHospital Sant Pau a Barcelona Recinte ModernistaHospital Sant Pau a Barcelona Recinte ModernistaHospital Sant Pau a Barcelona Recinte ModernistaHospital Sant Pau a Barcelona Recinte ModernistaHospital Sant Pau a Barcelona Recinte ModernistaHospital Sant Pau a Barcelona Recinte ModernistaHospital Sant Pau a Barcelona Recinte ModernistaHospital Sant Pau a Barcelona Recinte ModernistaHospital Sant Pau a Barcelona Recinte Modernista

Imatges 360º Hospital Sant Pau a Barcelona el Recinte Modernista

Vista entrada

Vista pati interior ciutat-jardí

Vista interior

Vista interior

On s’ubica Hospital Sant Pau a Barcelona el Recinte Modernista?

Patrimoni mundial

El Palau de la Música Catalana i l’hospital de Sant Pau a Barcelona van ser declarats Patrimoni Mundial per la UNESCO. Any 1997.
URL: Patrimoni Mundial referència 804

Patrimoni Mundial UNESCO

Enllaços

Pàgina web oficial de Sant Pau Recinte Modernista Barcelona

Article Categories:
Visita

Comments to Hospital Sant Pau a Barcelona el Recinte Modernista