set. 19, 2010
293399 Views
Comentaris tancats a Intel·ligència Emocional
5 0

Intel·ligència Emocional

Written by

La intel•ligència emocional és l’habilitat del subjecte per poder controlar les emocions -intens estat mental que sorgeix en el sistema nerviós  de manera espontània i provoca una resposta psicològica (positiva o negativa)- o els estímuls de l’ambient i així poder transmetre-la de forma adequada i també poder percebre les emocions dels altres. Aquest terme va ser creat per dos psicòlegs de la  Universitat de Yale (Peter Salovey i John Mayer) però va ser difós mundialment per un psicòleg, filòsof i periodista, en Daniel Goleman. Aquest, estima que la intel•ligència emocional es pot organitzar en cinc capacitats (sentirr, entendre, controlar, motivar i gestionar)  les emocions i sentiments tant propis com els aliens.

Les emocions es poden classificar, a grans trets, en primàries i secundàries.

Dins les emocions primàries es troben la ràbia, la por, la pena, l’alegria, el fàstic i la sorpresa. També hi ha qui afegeix l’acceptació i la curiositat.

No hi ha acord sobre les emocions secundàries, que poden canviar molt segons l’autor que les enumeri. Algunes de les més comunes són l’ansietat, l’avorriment, el ressentiment, la pietat, la confusió, la decepció, la vergonya, la gratitud, la culpabilitat, la nostàlgia, l’esperança, l’interès, la gelosia, la malenconia i l’admiració.

Les persones amb habilitats emocionals ben desenvolupades tenen més probabilitats de sentir-se satisfetes i de ser eficaces en la seva vida, i dominar els hàbits mentals que afavoreixen la seva pròpia productivitat; les persones que no posen cert ordre en la seva emocional lluiten batalles interiors que sabotegen la seva capacitat de concentrar-se en el treball i pensar amb claredat.

Una vegada una persona es capaç de reconèixer els diferents sentiments, la possibilitat de control és molt major. És important fer-ho perquè l’estat anímic influencia en gran mesura el que es faci.  Com també ho és saber que les emocions positives poden tenir una vessant perillosa o suposar un inconvenient, per exemple l’entusiasme a vegades pot conduir a un comportament impulsiu o l’excés d’alegria pot despertar sentiments de rebuig en les persones de l’entorn.

Es pot aprendre molt sobre les emocions.
Entrenar-se en el desenvolupament de les aptituds emocionals permet desenvolupar la capacitat d’utilitzar les emocions adequades per a cada acció i regular la seva manifestació, mantenint l’equilibri emocional; transmeten estats d’ànims per generar actituds i respostes positives; aprenent a avaluar el “cost emocional” de situacions i accions; desenvolupant destreses socials, forjant noves relacions o enfortint les existents, etc.

Article Categories:
Curiositats

Comments are closed.