març 11, 2017
1205 Views
28 0

La Cartoixa d’Escaladei

Written by

La Cartoixa d’Escaladei és una visita per conèixer com des de la Provença vingueren al segle XII els monjos de l’Ordre de la Cartoixa. Aquests, van construir un monestir i fundaren la primera cartoixa de la Península Ibèrica.

L’indret es troba en el bell mig d’un paratge singular: la Serra Major de Montsant. Explica la història que un pastor hi havia somiat àngels pujant al cel per una escala repenjada a la soca d’un pi, d’aquí el nom Escaladei o “escala de Déu”.

La Cartoixa d’Escaladei

La visita

Avui dia es poden visitar les seves ruïnes fent un recorregut comentat per:

  • L’exterior dels 3 claustres
  • L’església i refectori
  • Una cel·la reconstruïda amb tot detall.

La història

La cartoixa va subsistir fins el 1835, travessant èpoques de gran esplendor.

Durant set segles els monjos feren poblar els camps, construir molins, difongueren el conreu de les vinyes.

El Prior, d’aquí el nom de la comarca, podia exercir justícia i era el batlle general del pobles de la zona centre de l’actual comarca, que coincideixen aproximadament amb els de la Denominació d’origen vinícola Priorat.
Amb la Desamortització de Mendizábal (1835) els monjos fugiren sobtadament, privats per decret de les seves terres i abandonaren cel·les i claustres, l’església i l’hostatgeria. En només dos anys la majestuosa cartoixa restà convertida en un munt de ruïnes degut als saquejos i espoli constant.

Imatges de la Cartoixa d’Escaladei

La Cartoixa d'EscaladeiLa Cartoixa d'EscaladeiLa Cartoixa d'EscaladeiLa Cartoixa d'EscaladeiLa Cartoixa d'EscaladeiLa Cartoixa d'EscaladeiLa Cartoixa d'EscaladeiLa Cartoixa d'EscaladeiLa Cartoixa d'EscaladeiLa Cartoixa d'EscaladeiLa Cartoixa d'EscaladeiLa Cartoixa d'EscaladeiLa Cartoixa d'EscaladeiLa Cartoixa d'EscaladeiLa Cartoixa d'EscaladeiLa Cartoixa d'Escaladei

On s’ubica la Cartoixa d’Escaladei

Article Tags:
·
Article Categories:
Visita

Deixa un comentari