abr. 18, 2015
2682 Views
8 0

La Casa Batlló, Barcelona

Written by

Una visita a Barcelona que no se’t pot escapar és la Casa Batlló.  És una de les obres més desitjades de veure d’en Gaudí i del modernisme català, sempre amb cues de gent disposada a visitar-la en massa. Forma part de la Ruta del modernisme. Es troba al mig de l’illa de la discòrdia, entre les cases modernistes més aclamades, la Casa Amatller i la Casa Lleó Morera.

La Casa Batlló de Gaudí

La Casa Batlló fou construïda entre el 1904 i el 1906 al cor de la ciutat de Barcelona. Gaudí la va dotar d’una façana original, fantàstica i plena d’imaginació amb l’ajuda d’en Josep Maria Jujol. Va substituir l’antiga façana per un nou conjunt de pedra i vidre. Va fer repicar els murs exteriors per donar-los la forma ondulada, que després va arrebossar amb morter de calç amb trencadís de vidres de colors i discs de ceràmica. A la part superior de la façana, la teulada té forma de llom d’animal (un drac) i unes grans escates tornassolades.

L’obra consta de:

  • Planta baixa
  • Planta principal amb pati
  • Quatres plantes senceres
  • Golfes i terrat
  • Accés privat a la planta noble o principal
  • Escala de veïns que discorre per un celobert i enrajolat artísticament.

La casa té més de 5.000 metres quadrats.

Les baranes dels balcons tenen forma de màscara i són de ferro mitjançant dos punts d’ancoratge de manera que una part sobresurt en voladís.

La gran claraboia central consta de grans elements de ferro i de vidres, i cobreix el gran celobert eixamplat per Gaudí. Aquest gran claraboia és per on entra la llum en cascada per tot el celobert.

La façana

La façana és en conjunt una representació alegre. És al·legòrica, amb elements orgànics, carregada de simbolisme i de colors. És tot un espectacle a la ciutat que inspira els sentiments més sublims als qui la contemplen. La casa és un diàleg amb la llum i el color. A la planta baixa, la planta noble i la primera planta, la façana incorpora columnes esveltes de pedra de Montjuïc, que perfilen formes òssies decorades amb elements florals típicament modernistes.

La gran tribuna

La gran tribuna del saló principal de la planta noble, que dóna al Passeig de Gràcia, es compon de finestres de fusa que s’accionen per pujar i baixar amb contrapesos, amb la particularitat que no hi ha muntants, de manera que es poden aixecar totes les vidrieres i tenir una obertura seguida, panoràmica, de tota l’amplada del saló.

El celobert

El celobert és una part molt important de la reforma. Gaudí eixample el celobert i el revesteix tot amb rajoles en relleu, en diversos tons de blaus, que són més intensos a la part superior i més clars a la part inferior. Aconsegueix així una distribució uniforme de la llum. Les finestres són més petites a la part superior on arriba més llum natural, mentre que, cap avall, es van fent més grans. La part inferior de les finestres té unes escletxes de fusta que es poden obrir o tancar per permetre una bona ventilació, que fa recordar a les brànquies d’un peix. A la part central del celobert hi ha la preciosa cabina original de fusta de l’ascensor que continua en funcionament.

Les golfes

Les golfes, amb espais diàfans i ventilats, que recorda l’arquitectura mediterrània, criden l’atenció per l’estructura d’arcs. Es pot observar el meravellós món orgànic de Gaudí. S’hi pot apreciar l’estructura de costelles i estèrnum que creen els arcs parabòlics d’un gran modernitat, que sosté el terrat. Al terrat, el llom del drac, amb un important equilibri estètic de cara a la façana, cedeix el protagonisme davant els quatre grups de xemeneies sinuoses. Després de l’estètica, hi ha sempre la funcionalitat. El vent no podrà mai obstruir la sortida de fum gràcies a uns barrets a la part superior de les xemeneies, recobertes del mateix trencadís de vidre que la façana. Gaudí recobreix les superfícies corbes amb rajoles trossejades, com feien els bizantins.

Imatges de la Casa Batlló, obra de Gaudí

Canon_IMG_5498bCanon_IMG_5510bCanon_IMG_5514b

Canon_IMG_5558bCanon_IMG_5604bCanon_IMG_5609b

On s’ubica la Casa Batlló?

Al Passeig de Gràcia número 43 de Barcelona.

La Casa Batlló forma part del Patrimoni mundial de la UNESCO

L’any 1984 (i extensió l’any 2005)  les obres d’Antoni Gaudí van ser declarats Patrimoni Mundial per la UNESCO.

URL: Patrimoni Mundial referència 320

Patrimoni Mundial UNESCO

Article Categories:
Visita

Comments to La Casa Batlló, Barcelona