maig 16, 2015
4445 Views
7 0

La Cova del Tabac, Lleida

Written by

El punt de sortida és la presa de Camarasa, però com que està situada en una zona engorjada no hi ha aparcament. El vehicle es pot deixar una mica més al nord, al costat mateix de la carretera C-13. Resseguint el caminet a peu de la carretera i creuant un túnel auxiliar, antic, paral·lel per on passen el cotxes. Cal parar molta atenció a la sortida d’aquest, ja que conflueix amb el túnel actual de la carretera, precisament enmig d’un revolt. Són només 3 o 4 metres però cal anar amb compte. Tot seguit es creua la presa i, a l’altre cantó ja es veu un camí que marxa a la dreta, just abans del túnel per on comença la carretera cap al sud. Una passarel·la arran de paret avança uns metres per sobre del pantà fins trobar un ampli camí que es ressegueix vora les aigües. Un petit cartell ja assenyala el camí a seguir.

Uns metres més enllà el camí comença a pujar per un terreny de bosc i garrics. A l’altre banda del pantà es veu les parets vermelloses de la Rendisclera de la Maçana. Es va guanyant alçada en diagonal fins a vorejar el vessant est del Mont-roig. Més amunt, ja es gira cap al vessant sud, s’obre la visió cap al congost de Camarasa, als peus, amb el riu Segre que s’obre camí entre les cingleres.

Seguint camí més amunt et trobes amb diversos trams equipats amb cadena com a passamà, i fins i tot un parell de punts amb esglaons per facilitar el pas, el més destacat, el darrer, un curt ressalt vertical equipat amb unes 6 grapes de via ferrata i assegurat amb una cadena metàl·lica. Ben fàcil i indicat amb marques de pintura vermella, no es necessari dur cap mes d’equip de ferrata ni casc.

Finalment s’arriba a la gran boca del Cova del Tabac, que té forma triangular. A l’entrada hi ha un cartell que indica la presència de pintures rupestres, pel que sembla estan força malmeses.

La cosa té unes dimensions força regulars. Està formada per una única galeria que s’endinsa de pla cap a dins de la cinglera. Poc després de l’entrada trobes la zona més àmplia de la oca, amb una amplada superior als 30 metres i una alçada superiors als 20. La galeria s’encara lleugerament cap a l’esquerra, i més endavant ho fa a la dreta. El terra és força uniforme, tot i que s’hi troba alguns grans blocs despresos. Hi ha una mena de pols vermellosa que, segons sembla, antigament es barrejava amb raspadura de tabac per esnifar (d’on surt una de les teories de l’origen del nom de la cova).

La galeria continua endins en forma de tub que disminueix progressivament fins a morir en una estretor final. Cal vigilar amb un petit pou que hi ha gairebé al fons. En algunes zones de la cova s’hi han fet excavacions, i hi ha diversos forats. Cal fixar-se en el sostre, ja que en alguns punts té forats molt característics que, en conjunt, ofereixen una visió peculiar i vistosa. És important proveir-se d’un bon frontal o llanterna per contemplar la magnitud de la cova i les seves parets de colors vius, vermellosos i groguencs.

Si arribes al fons t’espera un pas baix, de menys de 0,5 metres on t’hauràs d’ajupir per accedir a una sala final de forma circular anomenada la Sagristia, on trobaràs un llibre per firmar i deixar les teves impressions.

Tal vegada es pot pensar que el nom de la cova prové del tabac de fumar… doncs tot i que al segle XVIII els contrabandistes la van utilitzar per amagar-hi tabac, el seu nom sembla més antic. Segons Coromines, el nom podria estar relacionat amb la noció de “torre” o puig o lloc fortificat. No té res a veure amb això ni amb l’hàbit d’ensumar tabac, ni amb la creença que el seu nom prové de la pols que segles enrere s’extreia per barrejar-la amb el rapè (encara que ho cita la placa de la Generalitat), ni tampoc que era el guano dels ratpenats utilitzat com adob… El rapè és un preparat de tabac mòlt i habitualment aromatitzat per ensumar, però el supòsit que s’aromatitzés amb femtes de ratpenats és inconcebible.

Així doncs, la visita a la cova del Tabac i el seu propi nom, seguiran donant de què parlar.

Canon_IMG_6449Canon_IMG_6514Canon_IMG_6531b

Canon_IMG_6567bCanon_IMG_6550bCanon_IMG_6547

On s’ubica?

 

Article Tags:
·
Article Categories:
Visita

Comments are closed.