abr. 13, 2017
911 Views
24 0

La Cova d’Harpea

Written by

La Cova d’Harpea és un dels tresors amagats a les muntanyes d’Euskal Herria, una enorme cavitat de forma triangular situada a la base de la muntanya d’Errozate, just en la muga 218 entre França i Espanya.

És molt bonica però sense altre interès ja que simplement l’utilitza el bestiar per resguardar-se. És una curiositat geològica formada fa milions d’anys per la força de les plaques tectòniques amb plecs de tipus flysch, probablement a les profunditats marines. Hi trobem dues bordes pastorals i el rierol Harpéko Erréka limitant les valls de Cisa i Aezkoa.

La Cova d’Harpea, la llegenda

Conta la llegenda que ja fa uns quants anys, un pare que ensenyava la labor del pasturatge al seu fill. Aquests freqüentaven les pastures properes a la Cova d’Harpea. Aquest, entre moltes altres coses li contà al seu fill que els cants entabanadors de les malvades làmies. Els dies en que la boira amb prou feines deixava veure uns metres més endavant, intentaven atreure els pastors per apoderar-se d’ells i dels seus ramats.

I arribà el dia en que el jove pastor, amb la imprudent seguretat que li donaven els seus pocs anys i sense ser encara conscient de la seva escassa experiència, decidí donar una sorpresa al seu pare després de munyir les ovelles, tot marxant amb el ramat abans que aquest es despertés per així lliurar-lo de la rutina diària. Sense adonar-se del mal temps que venia el jove s’endinsà en la muntanya i abans de poder reaccionar, la boira ho cobria tot. De seguida començà a sentir el dolç cant, i aquest, pres de l’embruixament seguí la dolça veu que sentí. Mentrestant, a la cabana, el seu pare ja s’havia despertat, i pres del pànic corré muntanya amunt a la cerca del fill. Al poc temps escoltà els incessants lladrucs dels gossos que sempre acompanyaven el ramat, i una enorme tristesa l’envaí en arribar a aquests i comprovar que el seu fill, i el seu ramat mai més tornaria a veure, ja que els gossos bordaven i rascaven furiosos amb les potes la paret interior de la cova.

Imatges de la Cova d’Harpea

On s’ubica la Cova d’Harpea?

Article Categories:
Visita

Deixa un comentari