nov. 22, 2015
3505 Views
7 0

La Masia Freixa, Terrassa

Written by

La Masia Freixa és un edifici modernista envoltat d’un extens jardí, situat en una zona d’eixample de la ciutat de Terrassa. Neix quan Josep Freixa decideix transformar la seva fábrica en residència familiar i confia l’obra a Lluís Muncunill, es conserva íntegra: murs i coberta. Aquest edifici modernista alberga en l’actualitat una oficina d’informació turística.

La Masia Freixa

La Masia Freixa és de planta rectangular. Està revestida per una estructura d’arcs i voltes d’inspiració gaudiniana. El cos central de dos pisos es va afegir entre 1909 i 1910, i el minaret entre 1913 i 1914.

A l’edifici hi destaca la façana estucada de color blanc i la galeria porticada, amb un arrambador de ceràmica vidriada de color blanc.

Arquitectura

Els elements més rellevants que li configuren la seva originalitat són:

  • La teulada sinuosa, amb una estructura de voltes de maó pla. Conjuga la tradició de la volta catalana amb la modernitat dels nous materials. El revestiment de morter té petits vidres incrustats que li donen aparença d’un gris brillant.
  • Els arcs catenaris, inspirats en l’obra de Gaudí. Conformen les finestres del cos principal i les obertures dels porxos d’entrada de la part sud i de l’oest.
  • El passamans de ceràmica blanca del porxo, obra també de Muncunill. Ocupa la part inferior de les parets arrebossades i pintades de blanc.
  • La rotonda de la part est de l’edifici, com un afegit de dos nivells al costat de l’antiga fàbrica. Els finestrals de la planta baixa són d’arc rebaixat per permetre més entrada de llum, diferents als de tipus parabòlic de la resta d’obertures de la façana.
  • La torre d’angle nord-est, que sobresurt del cos inferior quadrat. Té un cos octogonal de quatre nivells, l’últim envoltat per una balconada mirador.
  • L’interior, molt reformat, conserva encara el mobiliari del menjador i del despatx, dissenyat per Joaquim Vancells.

La Masia FreixaLa Masia Freixa

On s’ubica la Masia Freixa?

Es localitza a la Plaça de Josep Freixa i Argemí, número 11 de Terrassa, Barcelona.

Bonus

Imatge d’una maqueta de la Masia Freixa que es troba al CosmoCaixa de Barcelona.

 

 

Article Categories:
Visita

Comments are closed.