gen. 30, 2011
4700 Views
4 0

La memòria

Written by

Si no es disposes de memòria  cada dia seria com començar de zero. Ni la percepció, ni el llenguatge, ni l’aprenentatge, ni cap procés seria possible. S’estaria en un món sense possibilitat d’interpretació ni comprensió, sense memòria, en el millors dels casos seríem vegetals, cadàvers des del punt de visa intel·lectual.

Una persona consisteix en la seva memòria, la memòria ens proporciona el coneixement de la nostra identitat i la del nostre entorn. La funció principal i bàsica de la memòria és possibilitar l’adaptació dels éssers al seu entorn, recuperar coneixement previ adquirit per afrontar noves situacions per guiar la seva conducta.

La memòria requereix que hagi transcorregut un determinat temps entre el moment en que ha passat algun fet o esdeveniment i que hagi estat percebut, fase d’adquisició, i el moment en que s’ha de recordar aquest succés, fase de recuperació o d’actualització. És a dir, primer hi ha la percepció, és codifica la informació percebuda i els mecanismes de la memòria treballen per recuperar aquesta codificació si es tracta de recordar o si no suposa un nou record.

Les explicacions clàssiques de la memòria utilitzen el terme magatzem com a similitud o metàfora. A dia d’avui sense ser incorrecte és insuficient.  Les noves explicacions de la memòria la comparen a un ordinador.

La memòria no és una còpia exacta de la informació que ha entrat, la memòria construeix i elabora la informació partint de diferents aspectes que la poden distorsionar. Es sol recordar l’essencial però es sol reconstruir els detalls d’acord amb els coneixements previs.

La memòria com més es practica, més es treballa, més bé funciona.

Article Categories:
Curiositats

Comments are closed.