des. 8, 2016
2844 Views
24 0

La Muntanya de Sal de Cardona

Written by

La Muntanya de Sal de Cardona és una meravella natural única al món, de fa més de 40 milions d’anys. Els seus 120 metres són només la punta d’un enorme diapir de prop de 2 quilòmetres de profunditat. En el seu interior s’amaga una antiga explotació minera (les antigues instal·lacions de Mina Nieves).

La Muntanya de Sal forma un turó situat al peu de la serra de les Garrigues i a la dreta del Caderner. Al Sud del nucli urbà de Cardona (provincia de Barcelona). El turó és drenat per torrent Salat que mena cap a la vall Salina o Salada que conflueix amb el Cardener a la Coromina.

La visita a la Muntanya de Sal de Cardona

La visita (d’1 hora) que hi podem fer ens descobrirà un indret únic en el món. La geologia, la mineralogia, la botànica i la història tenen en aquest recinte un punt de trobada.

Durant la visita, uns vehicles especials ens conduiran fins a la Vall Salina, descendint un desnivell de 86 metres. Allà podrem admirar un increïble aflorament salí: la Muntanya de Sal.

A continuació, equipats amb un casc miner, entrarem a l’interior de la Muntanya per recórrer uns 500 metres de galeries. On podrem gaudir de les espectaculars estalactites i estalagmites. Veurem les diferents vetes de sals:

  • Sòdiques
  • Potàssiques
  • Magnèsiques

El recinte Mina Nieves fou una de les explotacions de sals potàssiques més importants d’Europa fins a l’any 1990.

A part de les pròpies mines, el recinte compta amb una part destinada al museu. També es pot contemplar els pous d’extracció i la seva maquinària.

La historia de la Muntanya de Sal de Cardona

La Vall Salina de Cardona es va explotar des del Neolític i el sistema d’explotació a cel obert es va mantenir invariable fins a la introducció de la pólvora, al segle XVIII.

A causa del descobriment de potassa per l’enginyer Emili Viader a principis del 1900 es va obrir el Pou del Duc. Viader buscava a Cardona l’explotació de sals potàssiques anàlegs als jaciments alemanys. El Pou del Duc fou la primera mina de sal subterrània, oberta entre 1902 i 1905.

A partir de les investigacions de sals potàssiques fetes a Súria, la Unió d’Explosius Riu Negre (actual Ercros), va comprar el 1923 els terrenys de les salines de Cardona al duc de Medinaceli. En 1925 va començar l’obertura de pous i de les mines o galeries. El 1986 aquesta explotació donava feina a 560 treballadors. Però van tancar als anys noventa. Al setembre de 1990 es va tancar l’explotació de potassa per baixa rentabilitat. De l’interior de la terra s’havien extret un total de 37.874.843 tones de mineral. L’explotació va arribar als 1.308,7 metres de profunditat.

Després del tancament de les mines s’inicia l’explotació turística de la zona. Es va crear el Parc Cultural de la Muntanya de Sal. Un equipament cultural que es va inaugurar l’any 2003 a l’interior del recinte de la Mina Neus. S’hi pot veure:

  • La història de l’explotació industrial de la Vall.
  • La maquinària d’extracció mineral del pou, tal com era quan estava en ple funcionament.
  • L’interior de les galeries de la Muntanya de Sal en un recorregut guiat a 86 m de profunditat.

Imatges de la Muntanya de Sal de Cardona

Imatges 360º de la Muntanya de Sal de Cardona

La Muntanya de Sal de Cardona 360º interior

La Muntanya de Sal de Cardona 360º exterior

On s’ubica la Muntanya de Sal de Cardona?

Article Tags:
· ·
Article Categories:
Visita

Deixa un comentari