maig 16, 2016
3364 Views
14 0

La pedrera romana del Mèdol, Tarragona

Written by

La pedrera romana del Mèdol és una gran foia, o conca, coneguda com el Clot del Mèdol. La seva mida és gegantina, més de 200 metres de llargada i una amplada d’entre 10 i 40 metres. Ha estat produïda per la constant extracció de pedra calcària, molt freqüent a la zona, en època romana per construir els edificis més importants de Tàrraco.

Al centre de la pedrera s’alça una agulla de pedra no excavada de 16 metres d’alçada. Aquesta pedra marca la cota original de la roca abans d’iniciar-se l’explotació. Es calcula que d’aquesta pedrera es van extreure aproximadament un total de 50.000 m3 de pedra.

La pedrera romana del Mèdol La pedrera romana del Mèdol

Durant l’antiguitat la pedra va ser un dels principals materials utilitzats a la construcció. Cada ciutat va disposar de les seves pròpies pedreres locals, encara que va ser comuna l’importació de materials aliens a la zona per mar. Entre els materials de construcció de major exportació es troba el marbre.

Les principals pedreres tarraconenses estaven destinades bàsicament a l’explotació de pedra calcària, molt freqüent al voltant de la ciutat. Actualment es coneixen una desena de pedreres, encara que la més espectacular per les seves dimensions i l’estat de conservació és la del Mèdol.

La pedra del Mèdol és una lumaquel·la micènica de color groguenc daurat. Aquest tipus de pedra és molt fàcil de treballar. Possiblement, aquesta pedrera també va ser utilitzada en època medieval. El trasllat dels carreus a la ciutat es va realitzar a través de la Via Hercúlia, coneguda després com Via Augusta, que es trobava a escassa distància de la pedrera.

En l’actualitat, les condicions ambientals de la foia han creat un microclima que l’ha convertit en un espai d’elevat interès ecològic.

Imatges

La pedrera romana del Mèdol La pedrera romana del Mèdol La pedrera romana del Mèdol La pedrera romana del Mèdol La pedrera romana del Mèdol La pedrera romana del Mèdol IMG_8740 La pedrera romana del Mèdol

Vídeo

Vídeo del YouTube de la Fundació Abertis i la cantera romana del Mèdol

On s’ubica la pedrera romana del Mèdol?

Patrimoni mundial

L’any 2000 el conjunt arqueològic de Tarragona va ser declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO.

URL: Patrimoni Mundial referència 875

Coneix tot el patrimoni mundial de Tàrraco.

Enllaços

Article Categories:
Visita

Comments to La pedrera romana del Mèdol, Tarragona