set. 18, 2011
4155 Views
5 0

La Vall Fosca, Lleida

Written by

La Vall Fosca se situa al nord de la comarca del Pallars Jussà (Lleida), al bell mig dels Pirineus. Els 19 pobles que hi formen part són: Estavill, la Pobleta de Bellveí, Envall, Antist, Castell-estaó, Beranui, la Plana de Mont-rós, Astell, Oveix, Aguiró, Paüls, Pobellà, Mont-rós, Molinos, la Torre de Capdella, Aiguabella, Espui, la Central de Capdella i Capdella.

Telefèric de Sallente i l’Estany Gento

El telefèric de Sallente, salva un desnivell de 450 metres en menys en poc més de 10 minuts, i facilita l’accés a la trentena d’estanys que formen part de la Vall Fosca, és la reserva d’aigua més gran de Catalunya. Els horaris del telefèric obert de juliol a setembre és de sortida (Sallente): 8h, 9h i 15h, la tornada (Estany Gento): 13h i 18 h, tot i que es fan viatges addicionals segons l’afluència de la gent interessada, la seva capacitat màxima és de 58 persones. La venda de tiquets és en el Bar-restaurant de Sallente.

El descens d’aigua des de l’Estany Gento, abans que arribi al mar, produeix energia elèctrica en 15 centrals de tota Catalunya. La central hidroelèctrica de la Vall és la única que es pot visitar junt amb el seu museu.

La Vall Fosca té uns 100 km de senders així com molts quilòmetres per fer a peu on en BTT, des de l’Estany Gento fins pels diferents pobles del municipi. És destacable el GR-11, sender que travessa tot el Pirineu. La variant GR-11.20 és la que passa pel refugi de Colomina, a la part més alta de la Vall, a més és un punt de control de la travessa Carros de foc que recorre els 9 refugis del Parc Nacional d’Aigüestortes, recorregut  d’uns 55 km i un desnivell de 9.200 m. L’itinerari en BTT Pedals de Foc és d’uns 220 km y 5.200 metres de desnivell.

Article Tags:
· ·
Article Categories:
Visita

Comments to La Vall Fosca, Lleida